Helyi gazdaság

2015.05.20. 16:59

Egységes logó jelzi majd a biztonságos online patikákat

A világban exponenciálisan nő a hamisított és az illegális hatóanyagot tartalmazó készítmények száma, a gyógyszerhatóság ez ellen próbálja felvenni a harcot.

Idén júliustól egy logó segítségével lehet majd beazonosítani a biztonságosan működő online gyógyszertárakat az unió tagállamaiban, így Magyarországon is - hangzott el egy gyógyszerhamisításról szóló budapesti sajtótájékoztatón szerdán.

Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója elmondta, a világban exponenciálisan nő a hamisított és az illegális hatóanyagot tartalmazó készítmények száma, a gyógyszerhatóság ez ellen próbálja felvenni a harcot.

Egy 2013-as adat szerint az Európai Unióban tízmillió olyan készítményt foglaltak le, amelyek hamis vagy illegális gyógyszerek voltak, és a tapasztalat az, hogy az emberek nincsenek tisztában ezen készítmények veszélyeivel - hívta fel a figyelmet a főigazgató.

Ezek a gyógyszerek súlyos mellékhatást, egészségkárosodást, végső esetben halált is okozhatnak, a "legkedvezőbb" esetben pedig "csak nem hatnak". Ezen készítmények gyártói nehezen vagy nem beazonosíthatók, és nincs mögöttük az orvosi, patikusi szaktudás, így a készítmény hatását senki nem tudja garantálni.

Pozsgay Csilla ugyanakkor hangsúlyozta, Magyarországon eddig nem került hamis gyógyszer a legális gyártási-forgalmazási láncon keresztül patikákba, azonban fel kell lépni az interneten forgalmazott illegális, hamis készítmények ellen.

Tudatosítani kell az emberekben, hogy csak biztonságos helyről vásároljanak gyógyszert - hívta fel a figyelmet. Ennek érdekében adatbázisokat fejlesztenek, telefonos applikációkat alakítanak ki.

A bevezetni tervezett szürke-zöld csíkos, fehér keresztet tartalmazó logó alatt annak a tagállamnak a zászlaja lesz látható, ahol a gyógyszertárat bejegyezték, valamint egy felirat, hogy "kattintson ide, és ellenőrizze, hogy a gyógyszertár legálisan működik-e". A vásárlók a logóra kattintva a gyógyszerészeti államigazgatási szerv honlapján közzétett, a magyarországi előírások szerint működő legális patikák listájához jutnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában