Helyi gazdaság

2015.04.09. 20:58

A jogviszonyukat szüneteltető diákok is megkapnák a kedvezményeket

A Munkástanácsok Országos Szövetsége támogatja az iskolaszövetkezeti törvény módosítását, mivel azzal évek óta fennálló szabályozási hiányosságot korrigál a jogalkotó a tanulmányaikat szüneteltető hallgatók esetében - közölte csütörtökön az MTI-vel a szakszervezeti szövetség.

A fideszes Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf kedden benyújtott törvényjavaslata szerint a nappali tagozatos hallgatói jogviszonyukat jelenleg szüneteltető diákok is megkapnák ugyanazokat a kedvezményeket iskolaszövetkezeti munkavállalásuk során, mint az aktív jogviszonnyal rendelkezők. Az előterjesztők szintén jelzik, hogy a diákok iskolaszövetkezeti munkavállalásáról és a megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-kölcsönzés keretében való foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslattal a képviselők egy szabályozási hiányosságot kívánnak korrigálni.

A Munkástanácsok emlékeztet arra, hogy az iskolaszövetkezetek képviselőivel és más ifjúsági szervezetekkel együtt az elmúlt években többször kezdeményezték "az egymásnak ellentmondó szabályozási hiányosságok orvoslását", a jogalkotótól pedig a diákmunka világát szabályozó jogszabályok összhangba hozatalát várják. A kérdést ugyanis jelenleg eltérően rendezik a különböző adójogi, társadalombiztosítási és munkaügyi jogszabályok, a fő nehézség így annak értelmezése, hogy a passzív státuszú hallgató végső soron diák vagy sem - hívják fel a figyelmet.

A szakszervezeti szövetség pozitívnak tartja, hogy a módosítást kezdeményezők egyértelműen szabályoznák és megerősítenék azt is, hogy a munkaerő-kölcsönzéskor a kiválasztás során a tényleges foglalkoztatónak - azaz a kölcsönbevevőnek - is be kell tartania az egyenlő bánásmód követelményét, nem csupán a kölcsönbeadónak.

A fiatalok munkához juttatása jelenleg talán a legnagyobb foglalkoztatáspolitikai kihívás Magyarországon is. A Munkástanácsok szerint az iskolai évek alatt megszerzett munkatapasztalat nagyban hozzá tud járulni a későbbi elhelyezkedéshez - olvasható a közleményben.

A törvényjavaslat indoklásában található adatok szerint Magyarországon évente átlagosan 180-200 ezer diák vállal valamilyen alkalmi munkát, többségükben - legalább 130 ezren -iskolaszövetkezetekben dolgoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában