Helyi gazdaság

2014.11.12. 11:53

Hosszú hétvégék: se pluszpénz, se több nap pihenő?

Elfogadható-e, hogy a dolgozók az áthelyezett munkanapon dolgoznak, és ezért nem kapnak pluszpénzt?

kisalfold.hu

Munkahelyemen a munkanap-áthelyezéssel járó hónapokban munkaidőkeretet rendelnek el. Máskor nem. Így idén májusban és októberben. Ezért dolgoznunk kellett május 2-án és október 24-én. Így oldja meg a vállalat, hogy ne kelljen ötvenszázalékos bérpótlékot fizetni. Lehet-e erre hivatkozva elrendelni a munkaidőkeretet, azért, hogy megspórolják ezt a bérpótlékot? Morálisan elfogadható-e, hogy a dolgozók az áthelyezett munkanapon dolgoznak, és ezért nem kapnak pluszpénzt, mert elrendelik a munkaidőkeretet? Így soha nincs hosszú hétvégénk és még pluszpénzünk sem.

– Érthető a panaszos és munkatársainak problémája, de a munkaidőkeret elrendelését nem kell indokolni, a cég tevékenységének jellege miatt erre szükség lehet. Ugyanakkor nem is játszhatja ki a jogszabályok adta lehetőségeket a munkaadó – kezdte válaszát Potyondi Antal, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezeté- nek (KASZ) területi ügyvivője. Elmondta, hogy olvasónk esetében a rendezett munkaügyi kapcsolatok segíthetik a megoldást. A munkavállalói és a munkaadói oldal közti rendszeres egyeztetések, és szükség esetén a szakszervezet
szakértőt is küldhet, hogy a dolgozók nevében, képviseletében tárgyaljon.

Az említett esetben ugyanis mindkét félnek vannak méltányolható érvei, érdekei. A munkásoknak a cégnél nincsenek hosszú hétvégéik és pluszpénzt sem kapnak emiatt. Cserébe valamiféle előny, engedmény adását elérhetik, hiszen cégüknek szüksége van rájuk akkor is, amikor mások családjukkal lehetnek, pihenhetnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában