Versfeldolgozás

2024.03.13. 11:03

Puskás-Dallos Péter is feldolgozta Petőfi ikonikus versét - A győri kötődésű zenész elmesélte, mit jelent neki 1848 - videó

Kilenc könnyűzenei versfeldolgozást hallhatott néhány napja a győri diáksereg a Győri Nemzeti Színházban. Petőfi Sándor forradalmi lelkülete, a szabadság és a szerelem mindent elsöprő ereje, valamint a költő alakja is megelevenedett a színpadon. The Biebers zenekar Petőfi Sándor 1848 című versét dolgozta fel, melynek fontosságáról Puskás-Dallos Péter beszélt a Kisalföldnek.

Simon Roberta

A Szabadság, szerelem - Petőfi 200 - című koncertszínházi előadás idén újra országjáró körútra indult, amelynek második állomása volt Győr. A Petőfi versek közül kilencet népszerű könnyűzenei előadók - köztük a The Biebers - dolgoztak fel, a saját stílusukban. 

Puskás-Dallos Péter szinte hazajár Győrbe, ezúttal együttesével örvendeztette meg a győri diáksereget. Fotó: Rákóczy Ádám

A The Biebers egy 2012-ben alakult budapesti modern pop-rock zenekar, melynek egyik vezéralakja a Megasztárból ismert Puskás-Dallos Péter. A dalszerző előadó ezer szálon kötődik a városhoz, többek között erről is mesélt a kisalfold.hu stábjának színpadra lépés előtt.

- Elsősorban a családom miatt járok sokat Győrbe, illetve a feleségem, Bogi is győri születésű. Ráadásul a járványidőszak alatt is hosszú ideig a városban éltünk - mondta.

- Mindig jó érzéssel tölt el, amikor az irodalmi alkotásokat újragondoljuk és színpadra visszük, akár kortárs előadók, zenészek. Így közelebb tudjuk vinni a mai emberekhez, fiatalokhoz, hogy miért is volt nagy költő Petőfi. Nem csak azért mert beleszerkesztették az irodalom könyvekbe, vagy kötelező olvasmányok voltak a versei, hanem a személyisége és forradalmi gondolkodása miatt is. Megfogalmazza mit jelent a szabadság. Ma már mást gondolunk róla, de 1848-ban összefogott egy nemzet a munkásosztálytól az értelmiségiekig és fegyvert fogtak a kezükbe - hangsúlyozta Puskás-Dallos Péter.

Közös kép is készült a fellépést követően az előadáson részt vett diákokkal.
Fotó: Jakab Anita

A zenekar frontembere nehezen válaszolta meg azt a kérdés, melyik a kedvenc verse Petőfi Sándortól, de végül a az 1848-ra esett a választása. - Olvasgattam és olvasgattam a verseit, talán azért is ezt dolgoztuk fel a zenekarral, mert eszembe jutott, hogy ennek az egyetlen évszámnak mennyi mondanivalója van. Eszembe juttatta azt az időszakot és a márciusi ifjakat, hogy milyen bátorság és kiállás kellett ahhoz, hogy nagy lépéseket tegyenek. Emellett pedig rengeteg mellbevágó mondatot is tartalmaz az alkotás - mutatott rá.

Hozzátette: Amikor megszólal mai hangszerelésbe egy ilyen vers talán észre sem vesszük, hogy majdnem kétszáz évvel ezelőtt született.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában