A legnagyobb magyar

2021.04.09. 11:41

Emlékező szentmisét tartottak gróf Széchenyi István lelki üdvéért Nagycenken – videó

2021. április 8-án, a legnagyobb magyar halálának évfordulója alkalmából a nagycenki Széchényi-mauzóleumban emlékező szentmise keretében imádkoztak nemzetünk megújulásáért és gróf Széchenyi István lelki üdvösségéért.

kisalfold.hu

Gróf Széchenyi István keresztény hitét mély meggyőződéssel megélő ember, korszerű államférfi és követendő példakép, akinek tanítása, elvei teljes összhangban állnak dolgos életével, maradandó alkotásaival. Életműve, cselekvő haza- és nemzetszeretete időszerű és követendő példa, ahogyan az értékteremtő szellem erejével az egész nemzet érdekeit, javát és jövőjét szolgálta.

A reformkor vezéralakja, az egyik legnagyobb formátumú valaha élt politikus gyermekkorát, élete fontos, meghatározó, alkotó éveit Cenken töltötte és itt is nyugszik. Az egész haza sorsát átfogó munkásságának nemcsak Nagycenk és az egykori Sopron vármegye lehetett boldog részese, hanem az egész nemzet jövője. Széchenyi hitt a magyar jövőben, ez a hit ma is él, a megmaradás és a fejlődés alapja.

Az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. célja, hogy a legnagyobb magyar nyughelye, a nagycenki Széchényi-mauzóleum nemzeti zarándokhely legyen, hogy ne legyen olyan magyar, aki életében legalább egyszer ne látogat el ide.

Az évforduló kapcsán dr. Várkonyi Gábor tudományos igazgató elmondta: gróf Széchenyi István halála mindenképpen tragédia volt, meglepte azokat is, akik nagyon közelről ismerték. A halálának híre gyorsan szertefutott az országban, és hatalmas nemzeti gyászt indított el. Tehát Széchenyi még halálában is nemzetegyesítő személyiség. Ezért is kell rá emlékeznünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában