Iskolai bántalmazás

2019.11.06. 09:36

Folytatódik a Kisalföld cikksorozata – A virtuális pofon is fáj

Nincsenek lila foltok, sem bántó szavak. A cyberbullying felkavaró képei mélyebb sebeket ejtenek. Folytatódik a Kisalföld cikksorozata.

D. Pusztai Andrea

Képünk illusztráció.

A gyerekek legalább harmadát zaklatták már társai az interneten, segítséget töredékük kért. A 2000-es évek közepe óta kutatott jelenség évről évre durvább, mégis kevés szülő ismeri a szót: cyberbullying.

A világháló megjelenésével nonstop üzemmódba kapcsolt az erőszak, a cikizés, a zaklatás, a megfélemlítés nem ismeri az iskola kapuit, a kicsengetést. A fizikai vagy verbális agresszió-

val ellentétben a virtuális tér a személytelenség érzetét kelti, ami felbátoríthatja a bántalmazókat, akik így olyanokat is le mernek írni, amiket nem mondanának ki.

Az üzenetek ismétlődnek, akár egy egész csoport beszállhat a heccbe, amelynek komolysága nem is mindig, vagy túl későn tudatosul a résztvevőkben. A megalázó, összemontírozott fotók, gyalázkodó megjegyzések a világ előtt állítják pellengérre az áldozatot, aki nehezen kér csak segítséget. A bántalmazás ezért maradhat a legtöbb esetben titokban és folytatódhat akár hosszú időn keresztül.

Kék Vonal

Az internetbiztonsággal kapcsolatban nyújt támogatást a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány ingyenes telefonszáma (116-111). A szervezet célja, hogy meghallgassa és segítséget nyújtson a bajba jutott fiataloknak.

Az alapítvány szakemberei azt tanácsolják a gyerekeknek: akik úgy érzik, hogy áldozatokká váltak, kérjenek segítséget. Akkor is, ha nem közvetlenül érzik magukat veszélyben, mert mondjuk nem is találkoztak még személyesen az elkövetővel.

Fontos, hogy mentsenek el bizonyítékokat (e-mailt, videót, üzenetet), őrizzék meg, hogy mikor kapták őket, és ne válaszoljanak rájuk. Forduljanak a Kék Vonalhoz telefonon, e-mail-

ben vagy chaten, jelentsék a zaklatást az adott oldalon, ha erre van lehetőség, tiltsák le a zaklató felhasználót.

Mit tehet a szülő?

Nem érdemes tiltani a gyerekeket a nettől, inkább a felelősségteljes használatára kell megtanítani őket. A szülők kérdezzék meg, kikkel szoktak beszélgetni, vannak-e a hálón megismert barátaik, online csoportok, ahol az offline ismerőseikkel tudnak beszélgetni, képeket megosztani.

A cyberbullyingnek az esetek nagy többségében van offline előzménye. Ezért jó, ha képben vannak a szülők, hogy a gyerekek kikkel töltik a szabadidejüket, vegyék észre, ha valami nyomasztja őket.

Ha egy gyerek elkövetője a cyberbullyingnek, ő is segítségre szorul. Esetleg ő nem találja a helyét a kortársak között, vagy bántották és nem kapott segítséget.

Amikor Az iskola is segíthet

A Kék Vonal segélyszámát a szülők is hívhatják. Ha a cyberbullying mögött iskolai történések állnak és ez elég gyakran kiderül a beszélgetésekből, akkor fontos az osztályfőnök, az iskolapszichológus bevonása.

A zaklatás, zsarolás online utakon is bűncselekmény

Lehetséges, hogy szükséges rendőrségi intézkedés a hatékony megoldáshoz. A hozzájárulásunk nélkül közzétett fotókat, a káros vagy illegális tartalmakat be kell jelenteni, ezt a biztonsagosinternet.hu bejelentő űrlapján akár névtelenül is megtehetjük.

Vajon az áldozat miért nem, vagy csak nehezen kér segítséget? Tudja-e a szülő, hogy milyen oldalakat látogat a gyermeke? Várjuk leveleiket a [email protected] e-mail-címre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában