Kitüntetettek

2024.07.10. 08:01

Különleges győri hildesek - Az ötven éve érettségizettek között Ybl- és Kossuth-díjast is találunk

A győri Hild-iskola azzal büszkélkedhet, hogy ötven éve érettségizett osztályának tagjai között Ybl- és Kossuth-díjast is találunk.

Gyurina Zsolt

Az elődök példája inspirálja az utódokat. Ötven éve végeztek a Hildben.

Fotó: Csapó Balázs

A Hildben 1974-ben végzett „B” osztály ötvenéves érettségi találkozóját tartott nemrégiben. Különleges osztály volt az övék, olyan növendékekkel, akik közül egy Ybl- és Kossuth-, egy másik Ybl-díjjal büszkélkedhet. Dr. Bors István, az osztály tagja a Kisalföldnek elmondta, hogy az osztálytalálkozó résztvevői a találkozón felkeresték osztályfőnökük, Madarász Béla tanár úr sírját.

A végzettek közül abban az évben az aktuális szakmai versenyen elért eredményeik alapján felvételi nélkül három növendék kezdhette meg a tanulmányait a Műegyetem építészkarán. Egyikük korán meghalt, ám Karácsony Tamás és Balázs Mihály különleges sikereket ért el. Karácsony Tamás DLA Ybl Miklós-, valamint Prima díjas, aki jelenleg egyebek mellett a Széchenyi István Egyetem tanára; Balázs Mihály DLA a Budapesti Műszaki Egyetem tanára, az Építőművészeti Doktori Iskola vezetője, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas, Prima Primissima díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes, valamint az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja. Balázs Mihály tervei alapján épült Győrben, Kismegyeren az Isteni Irgalmasság-templom. 

A két végzett növendéken kívül más szakterületen is sikeres, kimagasló teljesítményű kollégákról tudtak beszámolni. Kiemelendő prof. dr. Odorics Ferenc, aki többek között a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára volt. Ezen túl további remek szakmai sikereket elért építészekkel (köztük két eltévedt, utóbb jogász-ügyvédként tevékenykedő) kollégával büszkélkedhettek. 
A közelmúltban különleges osztálytalálkozó zajlott az iskolában. 

– Az 50 éve végzett IV. B osztályban még az „iskolai átlaghoz” képest is kiemelkedő az elért tudományos kitüntetések száma – nyilatkozta az esemény kapcsán Józsa Tamás, a Hild igazgatója. – Gyakran jönnek volt tanulóink érettségi találkozókra, és az akár évtizedekkel ezelőtt végzett diákok nagy örömmel számolnak be az elért eredményeikről. Az iskola olyan, mint egy nagy család. Látni a tanulóinkon, hogy érdeklődnek az elődeik eredményei után, és motiválják őket. Lesznek köztük is kivételes tehetségű építészek. Az elvégzett munka és az elődök példája garantálja, hogy az iskola mai tanulói közül is sokan hasonlóan sikeres pályát fussanak be. 

Szeptemberben kezdődik a Győri SZC Hild József Építőipari Technikum 80., jubileu­­mi tanéve. Az iskola a Győri Értéktárbizottság döntése szerint „a győri szakképzésre, építészetre, építőiparra gyakorolt hatása, műemlékvédelmi, tehetséggondozó tevékenysége alapján” bekerült a győri kulturális értékek közé. Emögött sok munka, az iskola tanulóinak és legendás tanáregyéniségeinek kiemelkedő teljesítménye áll. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában