Túrázás

2024.07.10. 13:43

A természetjárás öröme Sopronban és környékén – Érdemes apró távokkal kezdeni, hogy meglegyen a sikerélmény

A Soproni Vándorok Túraegylet célja az ismeretterjesztés mellett, hogy megszerettessék az arra fogékonyakkal a természetjárást. Tömördy Szabolcs, a túraegylet elnöke arról beszélt a Kisalföld olvasóinak, hogy miként vágjanak bele a sportágba, hogy az élményeket nyújtson.

Papp Fanni

Tömördy Szabolcs kortól és nemtől függetlenül bárkinek ajánlja a túrázást mint sportot, hiszen a legkevesebb ráfordítással is élményt tud adni. – A túrázás esetében az élményen van a hangsúly! A kezdő természetjáróknak a legfontosabb tanácsom, hogy ne vállalják túl magukat, és csak olyan távokra induljanak, amiket a fizikumuk is bír. Fontos a fokozatosság, ugyanis mint minden sportban, a túrázásnál is fel kell készíteni a szervezetet a nagyobb távokra, illetve a célokat is érdemes meghatározni, hogy milyen jellegű útvonalakat szeretnének teljesíteni. Más és más erdőben, hegyen vagy völgyben járni. Ha pedig már eléggé felkészültnek érzik magukat, belevághatnak a több tíz kilométeres teljesítménytúrákba is, vagy akár a „kéktúrázást” is elkezdhetik, ami ugyancsak új élmény – kezdett bele a Soproni Vándorok Túraegylet elnöke. 

A Soproni Vándorok Túraegylet kisebb és nagyobb túrákkal is készül az érdeklődőknek az év több napján – mondta Tömördy Szabolcs, a túraegylet elnöke. 
A Soproni Vándorok Túraegylet kisebb és nagyobb túrákkal is készül az érdeklődőknek az év több napján – mondta Tömördy Szabolcs, a túraegylet elnöke. 
Fotó: Máthé Daniella

A túraegylet elnöke leszögezte, megfelelő öltözékre is szükség van a kellemes természetjáráshoz. – A túrázásnál kulcsfontosságú egy erre a célra kifejlesztett bakancs vagy túracipő, ami jó, ha vízálló a kiszámíthatatlan időjárás miatt. Emellett állandó útitársuk a természetjáróknak egy jól beállított hátizsák is, amiben legyen elegendő folyadék és némi nassolnivaló. Természetesen az olyan alapvető védelemről, mint a fejfedő se feledkezzenek meg, és arról sem, hogy az erdőlátogatás szabályait ne sértsék meg. Kerüljön a zsákba szúnyog- és kullancsriasztó is, ami jól jöhet útközben. A túrák során pedig érdemes pihenőket, megállókat tartani, így a gyermekekért sem kell aggódni, hiszen gyorsan tudnak regenerálódni – mondta el. Hozzátette, a tapasztalatok is azt mutatják, amikor gyerekekkel indulnak útnak, a helyszínre érkezve egyből meg is éheznek a kisebbek, az erdei levegő és a mozgás jótékony hatására. 

A soproni erdőben a legnépszerűbb kirándulócélpont a Károly-kilátó, amelynek több útvonala is jól értelmezhető jelzésekkel van ellátva. A természetjárók másik nagy kedvence a Tolvaj-árok, ami egyben egy tanösvény is, így nemcsak vadregényes kalandot kínál, de az ott járók pontosabb betekintést kapnak az erdő élővilágába is az információs táblák révén. – Egyre népszerűbb a modern kincskeresés, az úgynevezett geocaching, ami Európa-szerte elérhető. Ez egy új természetjáró sport, ahol egy applikáció és GPS-koordináta segítségével kell megtalálni különböző kincseket, főleg geoládákat. Ez kicsiknek és nagyoknak is remek szórakozást nyújt, de motivációt is ad azáltal, hogy minél több ládát felkeressenek – hívta fel a figyelmet az érdekességre Tömördy Szabolcs. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában