Kezdődik a levendulaszezon

2024.06.15. 19:26

Szedd magad! akciók szerte Győr-Moson-Sopronban – A lila virágmezők már nem csak gyógyhatásuk miatt népszerűek

A legtöbb Győr-Moson-Soproni ültetményen néhány hétig még szüretelhetünk. Idén két héttel korábban kezdett el virágozni a levendula, így vannak kertek, ahol már csak most hétvégén tudunk hazavinni magunkkal a gyógynövényből.

Schuller Vivien Csenge

Mosonmagyaróvár térségében, Máriakálnokon elsőként nyitotta meg levendulás kertjét Hegyi Tamás és családja Szedd magad! akció keretében. Ma már hagyománya van a kálnoki levendulafesztiválnak, idén június 22-én rendezik meg új programokkal.

Hegyi Tamás szerint az időjárás kedvezett az ültetményüknek, még sosem volt ilyen szép a levendula.
Hegyi Tamás szerint az időjárás kedvezett az ültetményüknek, még sosem volt ilyen szép a levendula. 
Fotó: Csapó Balázs

– 2016 októberében 1,2 hektáron ültettünk francia levendulát, közel 13 ezer tövet – mondta Hegyi Tamás, aki örömmel ad tippeket, ötleteket a levendula felhasználásához. – A rengeteg eső és napütés jót tett a levendulásunknak, ilyen szép talán még nem is volt az ültetvényünk. Már virágoznak a bokrok, az elmúlt hétvégéken megnyitottuk a kertet a szüretelni vágyók előtt. Főként szárítani érdemes, de befőzéshez, szörpkészítéshez is kiváló a gyógynövény – tette hozzá.

Az érdeklődők megkóstolhatják és meg is vásárolhatják saját készítésű levendulás termékeiket a fesztiválon, köztük a levendulás zselékülönlegességeiket, de néhány napja elkészítették a frissen szedett gyógynövényből főzött szörpöt is.

– A termelői és kézművesvásár mellett ínycsiklandó ételek és hűsítő italok is készülnek nálunk. Ezzel párhuzamosan pedig jótékonysági főzőversenyt tartunk, aminek bevételét hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatására szánjuk. Tizenegy csapat nevezett, és a tervek szerint nem készül két egyforma étel. A zsűri maguk a kilátogató kóstolók lesznek. A hagyományos ingyenes gyerekprogramok mellett a levendulatövek között masszásra is lesz lehetőség Szabó Zsuzsa lélekterapeuta jóvoltából, valamint este Sági Tünde hangutazásra invitálja a relaxálni vágyókat a mezőre. Mesefoglalkozások, felolvasások, kincskeresés, és tűzoltó autó bemutató sem marad el következő hét szombaton – sorolta Tamás.

Kétféle levendula 

Szombaton és vasárnap délelőtt 10 és este 6 között várják az érdeklődőket a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjében levendula szedd magadra. Két méretű tasakot lehet vásárolni, azt teleszedhetik a programon résztvevők. Júniusban valószínűleg ez lesz az utolsó ilyen esemény, a továbbiakról az időjárás és a virágok nyílása dönt.

Mi levendulás illóolajat, teát, illetve illatzsákot készítünk abból, amit nem szednek le a vendégek – osztotta meg lapunkkal Bolvári István a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjének csoportvezetője.
Mi levendulás illóolajat, teát, illetve illatzsákot készítünk abból, amit nem szednek le a vendégek – osztotta meg lapunkkal Bolvári István a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjének csoportvezetője.
Fotó: Molcsányi Máté

– Pannonhalmán angol és francia levendula található. Mire az utóbbi elvirágzik, akkor kezd az előbbi nyílni. A francia kisebb és a szára rövidebb, 30-35 centiméteres. Orvosi, valódi levendulának is hívják. Az angol terebélyesebb bokor, illóolaj kihozatala magasabb, de a hatóanyagokból kevesebb van benne. Kámfortartalma viszont magasabb, mint a franciának. Utóbbit lehet gyógyászati és étkezési célokra használni, például szörphöz és süteményekhez, az angolt pedig inkább díszítésre, illatosításra és kozmetikumokban. Mi illóolajat, teát, illetve illatzsákot készítünk abból, amit nem szednek le a vendégek – osztotta meg lapunkkal Bolvári István a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjének csoportvezetője.

Már a méhek uralkodnak

Tavaly ilyenkorhoz képest a gyógynövénybokrok Nyúlon a Hémai Ezertő Levendulakertben is két héttel előbbre siettek. A méhek már birtokba vették a lila táblát – meséli Szabó Balázs, aki három éve ültetett 1200 tő levendulát kislánya kedvéért régóta parlagon lévő területükre.

Szabó Balázs, 1200 tő levendulát ültetett a kislánya kedvéért Nyúlon.
Szabó Balázs, 1200 tő levendulát ültetett a kislánya kedvéért Nyúlon.
Fotó: Hegedűs Miklós

– Sokat jártunk kirándulni Balaton-felvidéken, amiknek alkalmával több levendulaültetvényt is meglátogattunk. A család közkedvelt programjává vált, végül a barackosunk helyén alakítottuk ki a saját kertünket próbaképpen. Két éve nyitottuk meg először a látogatók előtt szedd magad keretében.

Tavaly hagyományteremtő céllal zenés programokat is szerveztünk a levendulavirágzás idejére, aminek sikerén felbuzdulva idén is megszervezzük június 22-én a baráti találkozót vásárral és borkóstolóval egybekötve. Színes zenés összeállítással készülünk, különböző műfajokat képviselő zenekarok és duók lépnek fel – fejtette ki a tulajdonos. Szabó Balázsék maguk is felhasználják a jótékony hatású növényt, szárítva illatzsákba töltik, valamint illóolajat és vizet készítenek belőle lepárlás útján.

Családi fotózást is vállalnak

Két hétvégén, június 22-23 és 29-30 délután háromtól hétig várják a levendula kedvelőit a csornai Rábaközi Levendulásban. Június 29-én, szombaton, nyitvatartási időben Pixelstory by Anikó érkezik a vendégekhez és fotókat készít, egy képet mindenki ajándékba kap ebből.

Telefonos egyeztetés után bármikor lehet hozzánk jönni – mondta el Kristófné Jakab Viktória, a Rábaközi Levendulás tulajdonosa.
Telefonos egyeztetés után bármikor lehet hozzánk jönni – mondta el Kristófné Jakab Viktória, a Rábaközi Levendulás tulajdonosa.
Fotó: Molcsányi Máté

– Akik levendula szedd magadra jönnek, azok díszcsokrot, szörpöt, illatosítót készítenek a virágunkból. Négy éve ültettük a palántákat, akkor kezdtünk el foglalkozni a palántákkal. Idén minden korábban virágzik, hozzánk maximum július 5-ig lesz lehetőség jönni, utána feldolgozzuk a maradékot. Tavaly vittük először a Mohos Gyógynövény lepárlóba, ott készítik a termékeinket, levendulavizet és illóolajat. A mezőnkön gyakran fotózások is vannak, akár kismama, vagy páros, esetleg naplementés. Ha telefonon bejelentkeznek, akkor bármikor lehet jönni – mondta el Kristófné Jakab Viktória, a Rábaközi Levendulás tulajdonosa.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában