Fizikaverseny

2024.06.19. 14:16

Sopronban mérték össze a tudásukat a fizikatehetségek

Több mint négy évtizede rendezik meg Sopronban a Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaversenyt, melynek ezúttal is a Vas- és Villamosipari Technikum adott otthont. A rangos megmérettetés eredményhirdetését szerdán tartották.

Varga Henrietta

Három napon keresztül 43 középiskolás tanuló mérte össze tudását a Vas- és Villamosipari Technikumban, ami immár évek óta kiemelt helyszíne a nemzetközi versenynek. A megmérettetésen erdélyi, szegedi, debreceni és budapesti diákok vettek részt, akik három kategóriában mérkőztek meg egymással: hőtan, elektromosságtan és mechanika témakörben. 

Fizika
Három napon keresztül mérték össze tudásukat a diákok a Vas- és Villamosipari Technikumban Fotó: Szalay Károly

Fekete Attila, fizikatanár tizedik éve főszervezője az eseménynek. Elmondta, hogy nagyon büszke arra, hogy egy több évtizedes hagyományt vihetnek tovább és évről évre megrendezhetik a versenyt. 

Szerencsére a soproni fizikaversenynek nagyon komoly hírneve van, az ország öt legnagyobb ilyen jellegű megmérettetése között tartják számon. Az idén rekordszámú jelentkezőnk volt, hiszen több mint negyvenen jelentkeztek. Mindannyian rendkívül ügyesek, talpraesettek, értik a fizikát, ez látszott a második napon rendezett kísérleti bemutatón is

 - hangsúlyozta.

Pálosi Áder Bernadett Erdélyből, Marosvásárhelyről, a Bolyai Farkas Elméleti Líceumból érkezett csapattársaival. Fontosnak tartotta a versenyen való részvételt, hiszen mindamellett, hogy rengeteg tapasztalattal és emlékkel gazdagodott, barátokat is talált ezen idő alatt. 

Fizika
Erdélyből idén tizenhárom diák érkezett Fotó: Szalay Károly

Úgy érzem, az ilyen jellegű versenyeknek megvan a hangulata. Bár egymás ellen versenyzünk, de nagyon jó csapatszellemet kovácsol, ugyanakkor rengeteg tapasztalatot is ad

 - osztotta meg lapunkkal gondolatait a diáklány.

- A versenyre való készülését egy kicsit nehezítette, hogy június közepén van és amíg a barátaink többsége élvezi a jó időt, mi a szobában fizikát tanulunk - tette hozzá mosolyogva. - Ugyanakkor azt gondolom, hogy a felkészülésnek megvan a gyümölcse, megéri a befektetett munka. Mivel én romániai diák vagyok, nem ilyen jellegű feladatokra számítottam. A mi tananyagunk egy kicsit eltér az ittenitől, viszont a mérési feladatok nagyon jók voltak, azzal elégedett voltam - zárta a beszélgetést.

A versenyben a tehetséges fiatalok közül végül Elektromosság kategóriában Jávor Bence érte el az első helyezést, hőtan kategóriában Tordai Krisztián bizonyult a legjobbnak, mechanika kategóriában pedig Papp Emese Petra győzedelmeskedett.

Fizika
A három kategória győztesei: Tordai Krisztián a hőtan, Papp Emese Petra, a mechanika, Jávor Bence pedig az elektromosság kategóriában győzedelmeskedett Fotó: Szalay Károly

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában