Búcsú

2024.06.19. 09:10

Legendás pedagógustól búcsúznak a bágyogszovátiak

Cs. Kovács Attila

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Cs. Kovács Attila

Bágyogszovát legendás pedagógusától búcsúznak egykori tanítványai, falubelijei. Berta Károly tanító úr 86 éves korában foglalta el helyét az égi katedrán. A Bágyogszovát közösségi oldalon Torma József írt a helyiek nevében:

Berta Károly Rábaszováton született, édesanyja egyedül nevelte fel. Az általános iskola után a győri Zrínyi Ilona állami tanítóképzőben az 1957/58-as tanévben képesítő vizsgát tett, tanító lett. Bodonhelyen kezdett tanítani, majd évtizedeket dolgozott általános iskolánkban. 2018-ban a Győri Széchenyi István Egyetem gyémántdiplomát adományozott számára.

Nemzedékek sorát tanította írni, olvasni, számolni, kisdiákok értelmét nyitogatta, szeretettel nevelte őket. Tudta mikor kell dicsérni, mikor kell korholni, mikor buzdítani, s mikor nem szólni egy szót sem, csak átölelni karral, simogató tekintettel, aggódó szeretettel. Képes volt évről évre megújulni, határtalan türelemmel mindig elölről kezdeni, hiszen mire célhoz ért, újból kellett kezdeni, mert kirepült a repülni tudó fióka, és jött helyette új, más.

Aktív volt a közéletben, a gyermekmozgalomban, az egyházközségben. A tavalyi évben még szeretettel beszélt egykori tanítványaival osztálytalálkozójukon. Minden volt diákjának figyelemmel kísérte az életútját, érdeklődő módon fordult hozzájuk.

Valamennyiünk tanító bácsija, Karcsi bácsija most megpihent, már fentről figyeli, hogy az egykori fiókák vajon mekkora magasságokba tudnak szállni.

Berta Károly temetése végakaratának megfelelően június 19-én, 17 órakor lesz Bágyogszováton, a szováti temetőben.

Karcsi bácsi, nyugodjál békében!

Berta Károly tavaly októberben vasdiplomát kapott, akkor a Kisalföld szerkesztősége a hét emberének választotta. Akkor készült vele interjú:

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában