Győri campus

2024.06.25. 16:08

Közös gyakorlással ünnepelték a jóga nemzetközi napját a Széchenyi István Egyetemen - fotók

A Széchenyi István Egyetem győri campusán idén is közös gyakorlással ünnepelték a jóga nemzetközi napját. Ebből az alkalomból a jóga őshazája, India magyarországi nagykövetségének kancelláriavezetője, Rajeev Kumar köszöntötte a résztvevőket, akiknek a Jóga a Mindennapi Életben egyesület és az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ is órát tartott a rendezvényen.

Kisalföld.hu

Az eseményen részt vett többek között az egyetem két Srí Lanka-i doktorandusza, Pavithra Hemachandra és Uhanovitage Rushanthi Chandimala. Fotó: Adorján András/Széchenyi István Egyetem

  • Az ENSZ Közgyűlése 2015-ben nemzetközi jóganappá nyilvánította június 21-ét, hogy felhívja a figyelmet a jóga fizikai és mentális egészségre gyakorolt pozitív hatásaira.
  • A Széchenyi István Egyetem rendkívül fontosnak tartja a szoros kapcsolatot a jóga otthonának számító Indiával.
  • Az intézmény szeptembertől négy féléves, nemzetközi gazdaság és gazdálkodás kettős képzést kínál a szubkontinens északkeleti részén fekvő Integral Egyetemmel, amelynek keretében a győri hallgatók Indiában, az indiaiak Győrben is eltöltenek majd egy-egy szemesztert, és a végén mindkét universitas oklevelét megkapják.

A Széchenyi-egyetem indiai hallgatói közösséget is szeretne formálni, ami a kiváló oktatáson és hallgatói szolgáltatásokon túl az indiai kultúra és gasztronómia, így a jóga és étterem befogadását is szükségessé teszi. Emiatt emlékeztek meg a jóga világnapjáról a győri campuson, idén is csatlakozva India magyarországi nagykövetségének kezdeményezéséhez.

„A jóga szó jelentése egység, ami összehozza az embereket, a közös jógázás pedig hozzájárul az egészséghez, ami a legfontosabb az életben. Ez nagyon régi hagyomány Indiában, a világnapot pedig idén tizedik alkalommal ünnepeljük. Öröm látni, hogy a jóga milyen népszerű lett nemzetközileg, így Magyarországon is” – mondta el köszöntő beszédében Rajeev Kumar, a nagykövetség kancelláriavezetője. Hozzátette: nagyon hálás a Széchenyi István Egyetemnek, hogy otthont ad a világnap győri megünneplésének, amelyen az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ szervezésében Révai-Bere Anita jógaoktató tartott közös gyakorlást.

Rajeev Kumar, India magyarországi nagykövetségének kancelláriavezetője Fotó: Adorján András/Széchenyi István Egyetem

A nagykövetségi köszöntő előtt a Jóga a Mindennapi Életben helyi egyesületétől érkező Villám Tünde óráján vehettek részt az érdeklődők. Az oktató elmondta: a jóga egy életforma, ami a test, a lélek és a tudat harmóniáját adja. „Egyetemistáknak is kifejezetten ajánlom, hiszen az ő mindennapjaikban is sok a stressz és a nehézség, a tanulásban és a mentális egészség megőrzésében pedig segíthet a testmozgás, valamint a memóriára és a tudatra ható gyakorlatok” – tette hozzá.

A jóga nemzetközi napja alkalmából megtartott közös gyakorlásra idén is a Széchenyi István Egyetem győri campusán került sor. Fotó: Adorján András/Széchenyi István Egyetem

Az eseményen a Széchenyi István Egyetem számos nemzetközi hallgatója vett részt, akik közül a Srí Lanka-i Pavithra Hemachandra és honfitársa, Uhanovitage Rushanthi Chandimala az intézmény Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán folytatják doktori tanulmányaikat. „Mindketten szerettük volna kipróbálni a jógát, így a rendezvény nagyon érdekelt bennünket. Különleges élmény volt a mai nap, élveztük a gyakorlatokat. Jó, hogy az egyetem ilyen programlehetőségeket is kínál” – értékeltek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában