Búcsú a tanévtől

2024.06.21. 07:43

Indul a vakáció Győr-Moson-Sopronban is – Ősztől új fejezet kezdődhet, kitilthatják a mobiltelefont

Pénteken tartják az utolsó tanítási napot az iskolákban, a szombati tanévzáró után megfáradt pedagógusok és diákok kezdhetik el jól megérdemelt nyári pihenésüket. Lehet, hogy az őszi kezdés alapvető változást hoz: tiltott lehet a mobiltelefon az iskolákban, amely mára egyszerre teheti könnyebbé és sokkal nehezebbé a tanítást.

Gyurina Zsolt

Az utolsó nap – A győr-gyárvárosi iskolában szombaton lesz az évzáró, a negyedikes tanulók kitörő örömmel várják a vakációt. Fotó: Molcsányi Máté

A parlament elfogadta a törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a kormányt, hogy kitiltsa a mobiltelefonokat az iskolákból, a rendelet szeptemberben léphet életbe. Miközben egyre több kutatás támasztja alá, hogy a diákok iskolai figyelmére, teljesítményére rossz hatással van a korlátlan iskolai mobiltelefonhasználat, a tiltás szükségessége és főleg mértéke vita tárgya. Körképünkben iskolákat, szakértőt, tanulókat kérdeztünk.

Füke Márton és Horváth László győri gimnazisták. Érdeklődésünkre elmondták: sok osztálytársuknak a kezében van a telefon az órán, leginkább tiktokoznak. Az esetleges tiltás kapcsán azt válaszolták: ha nem lenne náluk a készülék, nem lenne bennük a kényszer, hogy elővegyék. Úgy vélik: a törvény segíthet a diákoknak abban, hogy egy kicsit elszakadjanak a digitális világtól és a valóság felé forduljanak. 

Jó is, rossz is a digitalizáció 

– A XXI. században sokszor elengedhetetlen az okostelefon használata, de nem mindegy, hogy mikor és mire használja a diák – kezdte Kozma Szabolcs, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Pannonhalmi Tagintézményének igazgatója. – Ha okostelefont nyomkod a gyermek, nem fejlődik sem az egyensúly, sem a mozgásérzékelés. Az idegrendszernek is kell a pihenés a megfelelő éréshez, márpedig az okoseszközök révén az idegrendszer folyamatosan kapja az impulzusokat. Egyetemen is tanítok, látom, hogy órákon a hallgatók sokszor jegyzetelnek akár a mobiljukba, ami egyrészt jó, hiszen lehet, gyorsabb, mint ha papírra írnának, és környezetkímélőbb is. Ám a kézírást semmi sem pótolja, tehát az idegrendszernek ez visszalépés, és sokszor az órákon messengereznek vagy egyéb felületeken chatelnek, nem feltétlenül a tananyaghoz kapcsolódóan, elterelve ezzel a figyelmüket a témáról. 

Néhány gyermeknek már van okosórája a ravazdi iskolában. A pedagógusok figyelnek, hogy a tanórákon ne vonja el a tanulók figyelmét a digitalizáció. A képen Valastyán Gergő és Veszprémi Károly. Fotó: Molcsányi Máté

Szakértőnk hangsúlyozta, hogy nem híve a teljes tiltásnak az általános és a középiskolában sem, hiszen sok előnye van a mobilnak, de vékony a határ, figyelni kell a káros hatásaira is. Sajnos egyre gyakrabban tapasztalható, hogy a gyerekek nyugtalanná válnak, elvonási tüneteik vannak, ha nincs a kezükben az okostelefon, és akkor a mobilozás fizikai hatásairól – mint például a rossz testtartás, látásromlás, mozgásszegény életmód miatti elhízás – még nem is beszéltünk. 

Megjelent az okosóra 

A ravazdi egy kis falusi iskola, csak alsós osztályokkal, családias légkörrel, tyúkanyó típusú pedagógusokkal. Ress Brigitta igazgató tájékoztatott minket: az iskolába saját szabályaik szerint a gyerekek nem hozhatnak mobilt, vagy csak kikapcsolt állapotban. – Ha bármi adódik, rögtön értesítjük a szülőket, akik általában amúgy is könnyen elérhetők, itt a faluban vagy a környéken laknak. A gyermekeknek legtöbbször nincs is mobiltelefonjuk, Facebook-csoportokban sincsenek benne. Ennek ellenére már nálunk is észrevehető, hogy a digitalizáció belopózik a gyermekek életébe, sőt, a tanítási órákra is – fejtette ki lapunknak. – Az sejthető, hogy az okosórával lesznek majd gondok. Egy-két gyermeknek már van, és bár többnyire csak lépés- vagy kalóriaszámlálásra használják, de a készülékeken fogadhatnak üzeneteket, sőt, van, amelyikkel hívás is indítható. A probléma még nem általános az alsó tagozaton, de félő, hogy hamarosan akár az is lehet. 

Kevesebbet beszélgetnek 

Megkérdeztünk több vármegyei iskolát. Egy mosonmagyaróvári intézményben azt közölték, hogy a tanulók behozhatják a telefont az iskolába, de kitetetik velük az óra elején, és kicsengetéskor kapják vissza. Így szünetben használhatják, ám tényleg kevesebbet beszélgetnek egymással azóta, hogy megjelent életükben az okostelefon. Máshol azonban bevihetik órára, és fontos része az oktatásnak. A szakképzőkben, a műszaki tárgyakra építő technikumokban általában üd­­­­­­­­vözlik a digitalizációt, sokat segít a tananyag elsajátításá­­­­ban. A következő tanévre, a szeptemberi folytatásra sok minden ­változhat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában