Látványos program egész szombaton

2024.06.15. 14:31

Gólyafesztivál Szanyban - Meggyűrűzték a fiókákat - fotók

Gólyafesztivált rendeznek szombaton Szanyban. Délelőtt fiókagyűrűzéssel telt az idő, délután szakmai- és gyermekprogramok várják az érdeklődőket.

Kisalföld.hu

A kicsik örömmel vettek részt a gólyafiókák gyűrűzésében Szanyban. Fotók: Cs. Kovács Attila

Idén immáron harmadszor rendezik meg Szanyban a Gólyafesztivált, ami a településen költő gólyák köré szerveződik. Az egész napos programot Szany önkormányzata és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kisalföldi Helyi Csoportja közösen szervezi. A kezdeményezés példamutató a térségben.

A gólyafiókák gyűrűt kaptak Szanyban. Fotó: Cs. K. A.

"Adta magát a lehetőség, hogy egy olyan településen, ahol 14 gólyafészek volt már tavaly előtt is, megszervezzünk egy olyan programot, ami méltán lesz emlékezetes minden ide látogatónak, hiszen annyi kis gólyával ritkán találkozhat az ember testközelből, mint amennyit itt láthat egy délelőtt folyamán.

2022-ben még csak 23 fiókát neveltek az itt élő gólya párok, tavaly azonban már ennek a duplája, és remélhetőleg idén se lesznek kevesebben, főleg, hogy már 16 oszlopon ékeskedik gólyafészek Szany utcáin.

A fesztivál természetesen minden évben a kis gólyák gyűrűzésével indul, ami az E.ON Hungária Zrt. támogatásával és munkatársainak segítségével valósul meg, hiszen a fiókák fészekből való kiemelése és visszahelyezése megfelelő eszközt és hozzáértést igényel. Nagy élmény a gyerekeknek, hogy ilyen közelről láthatnak gólyát, és hogy ők adhatnak nekik nevet, ami egyéb adatokkal feljegyzésre kerül a lábukra helyezett gyűrű számával együtt.

A gyűrűzést követően különböző, a madarakkal, a természetvédelemmel kapcsolatos foglalkozásokba lehet bekapcsolódni kicsiknek és nagyoknak egyaránt, miközben a helyiek mindenféle finomsággal igyekeznek még csábítóbbá tenni a fesztivált.

Az érdeklődők aktuális témájú előadásokat hallgathatnak, megnézhetik a szanyi óvodások műsorát, különböző remekműveket készíthetnek a kézműves standokon, megtekinthetik a fotó- és a madáretető készítő pályázatra beérkezett alkotásokat, eltraktorozhatnak a gólyafészkekhez, önkéntesek segítségével készíthetnek madárodúkat, tesztelhetik a madárismeretüket, és mindenféle játékos módon ismerkedhetnek a madarakkal és a természettel.

Egy fészekben átlagosan három kisgólya él.

A tavalyi majd ezer fős látogatottság arra enged következtetni, hogy a térségben élő emberek fogékonyak a természetvédelemre, érdeklődéssel fordulnak az ilyen témájú programok felé, fontosnak tartják azt, hogy támogassák a gólyák és ezzel a szelíd tájhasználatos gazdálkodás ügyét.

A fesztivál megrendezése lehetőséget ad számunkra, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy a gólyák száma milyen összefüggésben van a táj jellegével, mennyire élhetőbb az a környezet, ahol kisparcellás gazdálkodást folytatnak, és hogy a rábaköziekhez is eljussunk azokkal a fontos madár- és természetvédelmi üzenetekkel, amiket a Győr környékieknek évente többször is lehetőségünk van átadni" - közölték a szervezők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában