Nem mindennapi eredmény

2024.06.24. 14:16

A nemzetközi mezőny egyik legkönnyebb hajóját alkotta meg a Széchenyi István Egyetem betonkenucsapata

A SZEnavis, vagyis a győri Széchenyi István Egyetem betonkenucsapata egyedüli magyarként előkelő helyezéseket szerzett a hét ország több mint negyven egyetemének részvételével lezajlott 19. Német Betonkenu-regattán. A SZEnavis női párosa negyven induló közül a tizedik, a férfi páros ötvenből a kilencedik, míg vegyes párosuk harmincból a hatodik helyen végzett.

Széchenyi Egyetem

A győri intézmény hallgatói minden versenyre új technológiával építik hajójukat, amelyet az idén csak néhány gramm választott el attól, hogy a legkönnyebb legyen az egész mezőnyben – közölte a Kisalfölddel a győri Széchenyi István Egyetem. A SZEnavis szép eredményeket ért el a versenyen.

SZEnavis – a Széchenyi István Egyetem hallgatói csapata képviselte Magyarországot a rangos európai versenyen.
SZEnavis – a Széchenyi István Egyetem hallgatói csapata képviselte Magyarországot a rangos európai versenyen. 
Fotó: SZE

Az intézmény 2012-ben alakult betonkenucsapata hatalmas utat járt be az elmúlt 12 évben: első hajójuk 380 kilogrammot nyomott, a közelmúltban megrendezett németországi regattán pedig alig több mint 12 kilogrammal mérlegeltek. „A csapaton belül a kezdetektől íratlan szabály, hogy soha nem egy meglévő fejlesztést tökéletesítenek a hallgatók, hanem minden évben más technológiával építenek új hajót. Így biztosít a versenycsapat gyakorlati tudást, folyamatos szakmai fejlődést tagjainak” – osztotta meg Pollák András, a SZEnavis alapítója és jelenlegi mentora, az egyetem Építőanyag-vizsgálati és Épületfizikai Laboratóriumának vezetője.

SZEnavis – nagyszerűen siklott a győri betonkenu

Kiemelte, a német versenyen hét ország több mint negyven egyetemének közel hetven egysége vett részt, amelyek soraiban egyetlen magyarként a Széchenyi István Egyetem csapata is ott volt.

 A SZEnavis női párosa negyven induló közül a tizedik, a férfi páros ötvenből a kilencedik, míg vegyes párosuk harmincból a hatodik helyen végzett. 

„Már a szemeszter legelején összejövünk, hogy kitaláljuk, milyen technológiával alkossuk meg aktuális hajónkat. Ötleteinknek ki kell állnia a megvalósíthatóság próbáját, megvizsgáljuk, hogy minden eszköz rendelkezésünkre áll-e, és természetesen mentoraink, tanáraink véleményét is kikérjük. Sokan nem értik, hogy mi értelme betonból kenut építeni, egyáltalán miként marad fent a beton a vízen. Nekünk éppen ez a mérnöki kihívás a lényeg, amit még tovább fokozunk azzal, hogy mindig más, a többi csapat által kevésbé alkalmazott technológiákat választunk. Idei, geotextiles módszerünk is egyedinek bizonyult” – fogalmazott Gerencsér Máté építőmérnök-hallgató. 

Hozzátette, számukra nem elsősorban a verseny evezős része a legfontosabb, hanem az, hogy minél jobb kenut építsenek. 

A SZEnavis betonkenuja nagyszerűen siklott a nemzetközi vizeken. Fotók: Széchenyi István Egyetem
A SZEnavis betonkenuja nagyszerűen siklott a nemzetközi vizeken. Fotók: Széchenyi István Egyetem
Fotó: SZE

A céljuk az volt, hogy a lehető legkönnyebb hajóval tudjanak indulni Németországban. A 12 kilogrammal a csapat történetének legjobb eredményét érték el, és csak grammok választották el őket a legkisebb súlyútól. A cél, hogy tovább csökkentsék a tömeget, ami újabb kihívás számukra. 

A hallgató vallja, ez nemcsak kitűnő szakmai gyakorlati feladat, de erősíti a csapatszellemet, a problémamegoldó képességet, a különböző mérnöki készségeket is. 

Győri kenu betonból: mindössze 12 kilogrammos súlyával az egyik legkönnyebb volt a nemzetközi mezőnyben.
Győri kenu betonból: mindössze 12 kilogrammos súlyával az egyik legkönnyebb volt a nemzetközi mezőnyben. 
Fotó: SZE

„Büszke vagyok az egész együttesre, hiszen az eddigi legjobb eredményünket értük el egyedüli magyar egységként a rangos nemzetközi mezőnyben. Azon leszünk, hogy a kétévente megrendezett regattán a jövőben is eredményesen képviseljük a hazai színeket és egyetemünket” – hangsúlyozta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában