Jótékonyság

2024.06.28. 07:30

A Bihari fiúkért szóltak a motorok Mosonszolnokon

Majd 2,2 millió forintot gyűjtöttek az I. Mosonszolnoki Jótékonysági Motoros Nap keretében a faluba nemrég költözött Bihariék javára: a szülők egy autizmussal élő 12 éves fiút és egy autoimmun betegség miatt nyaktól lefelé lebénult 10 éves fiút nevelnek szeretetben.

Mészely Réka

A Bihari család a jótékonysági rendezvény főszervezőivel.

Forrás: Heitler-Futó Gabriella

2014-ben született Bihari Kristóf, aki 3 éves korában egy autoimmun betegség miatt nyaktól lefelé lebénult. A kisfiú születésekor derült ki, hogy bátyja, Ricsi autizmussal küzd. Kristóf 24 órás felügyeletet igényel, otthonlélegeztett gyermek. Az otthonápolást a két fiú esetében édesapa végzi, amíg az édesanya dolgozik. Korábban a Kisalföldben többször is beszámoltunk a Bihari család küzdelmeiről. 

A Bihari család a szervezőkkel és Bátor Zoltán kaszkadőrrel.
A Bihari család a szervezőkkel és Bátor Zoltán kaszkadőrrel. 
Fotó: Heitler-Futó Gabriella

– Kristóf a körülményekhez képest jól van. Csontjai nagyon gyengék, így a mozgatására különösen oda kell figyelnünk – tudtuk meg Bihariné Sarlai Esztertől, Kristóf és Richárd édesanyjától.

A család javára a napokban szervezték meg I. Mosonszolnoki Jótékonysági Motoros Napot. A főszervező és a helyszínt biztosító Csillag Tibor és neje, Marika mellé sokan felsorakoztak, így többek között a Motor 2020 Garage, Pribránszki Bálint és Makai János vezetésével. 

– Jómagam is motorozom, több jótékonysági rendezvényen is jártam, és felmerült bennem, mi lenne, ha mi is szerveznénk egyet. Ehhez egy közel egy hektáros terület adott volt. Az önkormányzat javaslatára találtam meg a Bihari családot, akik örömmel fogadták a segítséget – mesélte Csillag Tibor, aki maga sem hitte el a tényleges eredményt, amit végül sikerült elérniük. A főszervező szerint ehhez kellett, hogy a helyi vállalkozók és gazdák mellé álltak, sokan adtak tombolát, egy jó programot állítottak össze és jó célt is találtak: hogy Bihari Kristófot kicsivel közelebb juttassák egy álom járgányhoz, ami nagyban megkönnyíti a család mindennapjait. 

Az eseménynek hamar híre ment a környéken, ezért egyre több jó szándékú ember kereste fel a szervezőket, és nagyobbnál nagyobb felajánlások érkeztek, akár tombola vagy fellépések formájában. 

Motoros felvonulással indult az esemény Mosonszolnokon.
Motoros felvonulással indult az esemény Mosonszolnokon. 
Fotó: Heitler-Futó Gabriella

A rendezvény nyitányaként a motorosok Bihariék házánál tettek egy tiszteletkört. A nap folyamán a hastánc és rúdtánc mellett légtorna szórakoztatott. Levánszky István és fia, Levánszky Ádám bemutatta motorjait, melyeket kispályás versenyzéshez használnak. A Szigetközi Sakkozók Sportegyesületének vezetőjével, Lamik Jánossal sakk szimultánt lehetett játszani. A Vi-Gó SE, Meszlényi Gabó tanítványai is ízelítőt nyújtottak munkájukból. A tombola mellett motoros kaszkadőr bemutatón kápráztatta el a közönséget Bátor Zoltán, s az estet a Fekete Bárányok koncertje zárta.

Bátor Zoltán kaszkadőrshow-val kápráztatta el a közönséget.
Bátor Zoltán kaszkadőrshow-val kápráztatta el a közönséget.
Fotó: Heitler-Futó Gabriella

– A 2,2 millió forintos támogatást Kristóf elektromos kerekesszékére fordítjuk. A számára egyedileg elkészíthető kerekesszék teljes ára 10-12 millió forint, melyből állami támogatás esetén, várhatóan minimum 2 millió forintot kell önerőként fizetnünk. A fennmaradó összeget a mindennapi kiadásokra fogjuk fordítani, illetve szeretnénk Ricsinek egy laptopot a tanuláshoz – avatott be az anyuka. Kiemelte: „Nagyon hálásak vagyunk a mosonszolnoki közösségnek, hogy szívükön viselik a gyerekek, családunk sorsát. Nem tudjuk eléggé megköszönni azt, amit értünk tettek, és csak remélni tudjuk, hogy ebből a sok szeretetből egy kicsit vissza is tudunk majd adni. Amikor úgy döntöttünk, hogy Mosonmagyaróvárról Mosonszolnokra költözünk, akkor az egyik érvünk az volt, hogy itt egy nagyon jó közösség van, melynek örülünk, ha részesei tudunk majd lenni. Összetartó, segítőkész embereket ismertünk meg!

Csillag Tibor még hozzátette: szívesen szervez hasonló rendezvényt, ám a mostanit igazi kihívás lesz überelni!

További támogatás

A család a fejlesztésekre (gyógypedagógus, gyógytornász), valamint a mindennapi gyógyászati-és segédeszközökre is köszönettel várja a támogatást, hiszen ezekre az életük végéig szükségük lesz. Bihari Kristófért és Richárdért Alapítvány számlaszáma: 10403332-50526886-86651002.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában