kisalfold.hu podcast

2024.05.23. 07:05

Törpök szülei tanulnak Szépalmán - Dr Niederland Tamás vezető főorvossal beszélgettünk

Május 31-június 2 között 17. alkalommal rendezik meg Szépalmán az országos „Törp” edukációs hétvégét a 8 év alatti frissen felfedezett 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek részére szüleik társaságában.

Pozsgai Kitti

Dr. Niederland Tamás, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház Gyermekdiabétesz Gondozó vezető főorvosa, a Győri Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület alelnöke

Az inzulin felfedezése, a 1922 január 11-i első alkalmazása előtt a diabétesz egyet jelentett a halállal. Nem volt gyógyszer, a betegeket gyakorlatilag éheztették, így tudták csak kordában tartani ideig-óráig a betegséget. Az életmentő gyógyszer megjelenése tehát bőven ad okot az ünneplésre az 1-es illetve 2-es típusú cukorbetegek életében.

Hallgassa meg!

Dr. Niederland Tamás, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház Gyermekdiabétesz Gondozó vezető főorvosa, a Győri Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület alelnöke a vele készült interjúban felidézte a XVIII. Országos Gyermekdiabétesz nap felejthetetlen hangulatát, a szervezők magas szintű munkáját, dicsérte a program kínálatot és örömét fejezte ki, hogy az országból 450-en tették tiszteletüket a rendezvényen a győri Móra iskolában. A diabétesz gondozó mindennapi munkája mellett nagy hangsúlyt fektet a családok oktatására is, ezért számos kiadvány, program, előadás megszervezése, lebonyolítása és ezek anyagi erőforrásainak előteremtése is az önként vállalt feladataik közé sorolódik. 

- A gyógyszerek és a technika fejlődése óriási. Jelenleg szenzoros inzulinpumpákkal dolgozunk, ami azt jelenti, hogy a has bőre alá szúrt szenzor 3-5 percenként méri a vércukor szintet, az inzulinpumpa pedig ennek megfelelően adagolja az inzulint. Ez már a mesterséges hasnyálmirigy felé vezető út háromnegyedét jelenti körülbelül, egyelőre az étkezéseket nem tudja ez a rendszer és a szoftverháttér lefedni. De mindez mit sem ér, ha a beteg nincs tisztában az élettani alapokkal, ha nem tud szénhidrátot számolni, ha nem érti az inzulin-hatás mozzanatait, ezeket nekünk kell megtanítani. Ezt a célt szolgálja a Törp-programunk is- mondja Dr. Niederland Tamás.

Az edukációs törekvések már 35-40 évesek, de eleinte csak nagyobb gyerekeket vittek táborokba, hogy mindezt az életmentő tudást megtanítsák nekik. Ugyanakkor a téli és nyári táborok alkalmával nem csak a gyerekek tanultak, hanem az őket kísérő orvosok, szakemberek is rengeteg információhoz jutottak a fiataloktól. Ahogy az évek alatt egyre kisebb gyerekek körében jelent meg a diabétesz, úgy vált egyre inkább szükségszerűvé, hogy létrehozzanak még egy fórumot, a kisebbekre koncentrálva, ez lett a Törp-program.

- A Törp-program kemény szellemi kihívás elé állítja a szülőket. A két és fél nap során, nyolcszor másfél órás blokkokban az ország vezető diabetológusai tartanak előadásokat, kiscsoportos foglalkozásokat a gyermekdiabetológia elméleti és gyakorlati kérdéseiről. Hogy ez a gyakorlatban megvalósulhasson, a gyermekeket külön kell foglalkoztatni, hogy a szülők minden figyelmükkel vehessenek részt az előadásokon. Ebben nyújtanak segítséget a szakdolgozóin, illetve a Lurkó Alapítvány önkéntesei, akik a felügyeletet biztosítják a hétvége alatt. 

Az ország minden részéről várják a jelentkező családokat május 31-június 2. között Szépalmán a 17. országos „Törp” edukációs hétvégére, melyrőlbővebb információt a diabétesz gondozóban és a közösségi média felületein találnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában