Segít a Jóakarat Hídja - Gyógyulnak a 10 éves győri Jázmin sebei

Egyedül, szinte minden segítség nélkül neveli „csillagszemű”, ép értelmű autista kislányát Bekő Gyöngyi. A tízéves Jázmin nyitott, okos, rendkívül érzékeny kislány, de állandó támogatást és felügyeletet igényel. Megnyugvást a lovak közelsége jelent számára, amit a Kisalföld alapítványa, a Jóakarat hídja is támogat.

Pomaranski Luca

Hiába kért évekig segítséget Bekő Gyöngyi, amikor érzékelte, hogy az ő kislánya más, mint a többiek, Jázmint rendszeresen félrediagnosztizálták. Így elmaradt a korai fejlesztés, aminek következményeivel azóta is nap mint nap szembesülnek… 

Bár Jázmin értelmes és okos, fél az új helyzetektől és emberektől, ami meghatározza a kis család mindennapjait. Édesanyja nem mindennapi küzdelmet folytat, hogy mindent megadjon a kislányának, de néha még az olyan célok is elérhetetlennek tűnnek, mint hogy a kislány iskolába járhasson. 

Sopronba ingáznak 

– Tavalyelőtt negyven iskola utasított el minket pusztán telefonos beszélgetés alapján... Az „autista” szó hallatára azonnal jött a „sajnálom, de nem tudunk fejlesztést biztosítani, nem vehetünk fel autistát” indoklás. Végül Sopronban találtunk egy iskolát, ahol egyéni tanrendben tanulhat, oda vonattal ingázunk fel hetente kétszer… Az iskolai órákat leszámítva 24 órában együtt vagyunk, még éjszaka is őt átkarolva alszom, mert ha csak elfordulok, azonnal ébred és kéri, hogy öleljem újra – meséli Gyöngyi. 

Elkeseredve teszi hozzá, hogy most új iskolát kell keresniük, mivel Sopronban a helyi és környékbeli gyerekeket részesítik előnyben, ezért megkérték, hogy találjon másik intézményt Jázminnak. A kislány a hírre összeomlott, fél, hiszen szeretett oda járni, és nem tudja, mi vár rá. Ahogy az édesanyja sem. 

A képen Bekő Gyöngyi és kislánya, Jázmin, aki a Jóakarat hídja támogatásával fejlődhet és lovagolhat. Fotó: Csapó Balázs

– Terveztem, hogy átköltözünk Sopronba heti néhány napra, így tudtam volna újra a szakmában dolgozni mint masszőr. Gyermekekkel, fejfájáskezeléssel szeretnék újra foglalkozni, de erre csak akkor lenne esélyem, ha Jázmin legalább heti 2–3 alkalommal iskolába járhatna – mondja Gyöngyi. Azt a vágyát már szinte félve árulja csak el, hogy szeretné Jázmint – a kislány életében először – elvinni nyaralni, és megmutatni neki a Balaton szépségeit… 

Még szerencse, hogy a Kantharosz Közhasznú Alapítvány támogatásával Jázmin zenét Győrben is tanulhat. Igaz, a zongorázás helyett – mivel a család nem tudta biztosítani az otthoni hangszert – a cselló és a furulya lett a hangszere. – Lindemann László furulyára, Gosztonyi Annamária pedig csellózni tanítja Jázmint, végtelen türelemmel és szeretettel, amiért nagyon hálás vagyok – mondja az édesanya. 

A lovak jelentik a megnyugvást 

Az érzékeny kislány számára a legnagyobb megnyugvást az jelenti, ha állatok között lehet. Különösen lóháton, négy éve ugyanis a gyirmóti Rodeo Ranchen lovagol. Az edzői mellett biztonságban érzi magát, szereti és tiszteli őket. Nagy szerencse, hogy egy jó szándékú ismerős és a Lions Patrónus Club segítségével a család hozzájutott egy öreg autóhoz, így egy kicsit kényelmesebben szervezhetik a napjaikat. 

– A lovak között gyógyulnak a sebeink, amelyeket az okozott, hogy amióta megvan Jázmin diagnózisa, folyton elutasítással találkozunk… Családi, baráti segítségünk nincs, sem gyermekvigyázásban, sem az utaztatásban. A kis lovas közösség tartott minket lelkiekben a felszínen – mondja Bekő Gyöngyi. 

A kis család egy győri önkormányzati albérletben él, az anyagi nehézségeket csak hitel segítségével tudják átvészelni. A lakásban már nincs internet, a tévé és a számítógép is tönkrement egy rosszul bekötött elosztódoboz miatt, pedig arra a tanuláshoz is nagy szüksége lenne a kislánynak. 

Ebben segít a Jóakarat Hídja Lapcom Média Alapítvány: 500 ezer forinttal támogatja a kislány fejlesztését és lovaglását. Ebből már a vágyott lovastáborban is részt vehet, s a lovardában – mivel a foglalkozásokon és a zeneiskolában mindig kétszemélyes helyzetben van – a szociális készségei is fejlődhetnek. Sőt, a trükklovaglás elsajátítását is folytathatja, amit az anyagiak és az autó hiánya miatt kénytelen volt abbahagyni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában