kisalfold.hu podcast

2024.04.04. 07:05

Konfliktuskezelés a mindennapokban - Dr. Stöckert Dávid mediátorral beszélgettünk

Dr. Stöckert Dávid mediátor volt podcaststúdiónk vendége, aki ezúttal egy rendkívül aktuális témáról az iskolán belüli konfliktusokról, azok típusairól, hatásáról és kezelési technikáiról beszélt lapunknak.

Varga Henrietta

A konfliktusok által épülhet személyiségünk - vallja dr Stöckert Dávid mediátor Fotó: Máthé Daniella

Ahogy az öröm vagy a boldogság, a konfliktusok is életünk részét képezik. Bár a konfrontáció alapvetően negatív kicsengésű mégis elmondható, hogy vannak olyan esetek, amikor egy jól megoldott konfliktushelyzetből kikerülve épülhet személyiségünk, és általa akár fontos dolgokat is megtudhatunk önmagunkról.

Hallgassa meg!

- Konfliktushelyzetben egyrészt ösztönösen, másrészt minták alapján működünk. Ha egy-egy szituációt követően tudatosan vizsgáljuk magunkat akár utólag is, és levonjuk belőle a következtetéseket, abból rengeteget tanulhatunk - osztotta meg gondolatait a szakember. 

Sajnos nem csak a felnőttek körében jellemző, hanem a diákok környezetében is megugrott a konfliktusok száma, és ami még szomorúbb, az ezekre adott extrémebb reakciók száma is

- tette hozzá. 

- Szülőként nem könnyű ezekre reagálni, hiszen sokszor nem is tudunk róla, a gyerekek megpróbálják leplezni a kialakult helyzetet. A saját gyermekünk minden rezdülését, szokását ismerjük, ezért, ha a megszokott viselkedéséhez képest negatív változás van, az már jelzés értékű lehet számunkra. Ha levertebb, nem akar kommunikálni, hirtelen elmegy az étvágya vagy befelé fordul, vegyük észre, mindenképpen reagáljunk és próbáljuk megteremteni azt a helyzetet, amikor megnyílhat nekünk. Legyünk türelmesek, semmiképpen ne siettessük, várjuk meg, amíg ő szeretne beszélni róla. Bármilyen konfliktus adódik, kell feldolgozási idő, amíg a történtek leülepednek benne - tanácsolta a szakember. 

- Abban az esetben viszont, ha gyermekünk megnyílik rendkívül fontos, hogy ne azonnal, felindultan cselekedjünk, hanem hagyjunk időt magunknak is a megértésre. Csak ezt követően keressük fel a szülőtársat. Ne támadólag lépjünk fel, hanem törekedjünk a konstruktív megoldásra, hiszen a gyerekek érdeke is ezt kívánja - zárta a beszélgetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában