kisalfold.hu videó

2024.03.02. 20:14

Süteménysütő verseny Mosonmagyaróváron – Megszereztük a díjnyertes receptet + Fotók, videó

Orosz szelet, Duna hullám, francia diós krémes, képviselőfánkok, gyümölcsös torták sorakoztak a Flesch Központban szombaton. 16. süteménysütő versenyét szervezte jótékonysági céllal a Nők a Városért Egyesület. Kiderült, ki sütötte a legfinomabbat és el is kértük a receptet!

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

Ízletesebbnél ízletesebb süteményeket kóstolhatott a zsűri a Flesch Központban a Nők a Városért Egyesület szervezésében.

Segítség rászoruló családoknak

– Köszönjük, hogy ilyen sokan elfogadták hívásunkat és a jó ügy mellé álltak. A verseny által rászoruló családoknak tudunk segítséget nyújtani. Mindig nagy örömmel várnak minket a családok, akiket húsvét előtt keresünk fel tartós élelmiszerrel, a védőnők ajánlásával - hangsúlyozta Tolnai Imréné egyesületi elnök.

A rendezvény résztvevői ugyanis jegyekért vásárolhattak a süteményekből, a bevételt pedig a szervezők a fenti célra fordítják.

Harminc sütemény, húszan a versenyben

Idén sem volt könnyű dolga a zsűrinek. Bőcs Éva cukrászmester szakoktató, Duskiewicz Rudolfné Mariann, korábbi többszörös nyertes és dr. Győri Bence patikatulajdonos húsz sütemény és torta közül választotta ki a legjobbakat. Az egyesület tagjai további tíz finomsággal készültek, versenyen kívül.

– Nagyon ügyes volt mindenki, finom süteményeket készítettek. Az első helyezett málnás mascarpone tortát külön kiemelném: a piskotája is remek volt, ahogy a tötelékek is, a málnás íz is jól visszaköszönt – fejtette ki érdeklődésünkre Bőcs Éva.

Kedvenceivel nevezett

Nagy meglepetésre, az első, második és a különdíjas süteményt is egy nevező készítette: Schlotter Melitta.

– Nálunk minden nap készül valamilyen sütemény, most éppen a kedvenceinkkel neveztem – először – a versenyre – avatott be Melitta, aki talán maga sem hitte, hogy rögtön elsőre három sütije is ilyen jól szerepelt. Mint elmondta, a málnás mascarpone torta a legnépszerűbb, az legalább havonta egyszer az asztalra kerül. A karamellás képviselőfánk második helyezést hozott a fiatal anyukának, akinek különdíjjal jutalmazták a fehércsokis narancsos tortáját.

Egy jó recept, szakértelem, kézügyesség és odafigyelés kell egy jó süteményhez 

– vélekedett Schlotter Melitta.

Haszonits Judit flódnija tudott még a legjobbak közé kerülni.

Amíg a zsűri végig kóstolta a versenymunkákat, Kiss Róbert szórakoztatta az egybegyűlteket. 

Az első díjazott málnás mascarpone torta receptje

Hozzávalók: 1 db tortához (24 cm-es kerek tortának felel meg)

Piskóta: 3db tojás, 3 ek hideg víz, 100g cukor, 20g vaníliás cukor, 6g sütőpor, 120g finomliszt

Málnás mascarpone krém: 250g mascarpone, 150g málna, 50g cukor, 20g vaníliás cukor, 3db lapzselatin, 2dl tejszín, habbá verve

Málnazselé: 250g málna, 60g cukor, 20g vaníliás cukor, 4db lapzselatin

Fehércsoki mousse: 1dl habtejszín, 150g fehércsoki, 20g vaníliás cukor, 1ek vanília aroma, 2dl tejszín, habbá verve 3db lapzselatin

Rózsaszín csokoládé glazúr: 100g rózsaszín csokoládé, 1dl tejszín, 1db lapzselatin,

Díszítés: 1-2 ek pirosgyümölcs lekvár, liofolizált málna, 2dl tejszín, habbá verve

Elkészítés: A piskótához a tojások sárgáját 80g cukorral, a vaníliás cukorral, a vízzel, liszttel és sütőporral kikavarjuk. A fehérjét 20g cukorral habbá verjük és a sárgájához forgatjuk. Egy szív alakú tortaforma alját sütőpapírral béleljük és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben, kb. 25 perc alatt megsütjük. A mascarpone krémhez a málnát a kétféle cukorral felfőzzük. Nem turmixoljuk, hagyjuk, hogy darabos maradjon. A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk kb. 5 percre, kinyomkodjuk és a tűzhelyről lehúzott málnába keverjük. A málnát összeforgatjuk a mascarponéval, majd a felvert habtejszínt is hozzákeverjük. A kihűlt piskótát tálcára tesszük (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) . A piskóta köré visszahelyezzük a tortaforma oldalát és körbe sütőpapírral béleljük, hogy a forma és a tészta között ne legyen rés. A mascarponés krémet a piskótára simítjuk és betesszük a hűtőbe dermedni. Ezalatt a zseléhez a málnát felfőzzük a kétféle cukorral, leturmixoljuk és lehúzzuk a tűzhelyről. Elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint és ha már legalább langyosra hűlt, a kidermedt mascarponés rétegre öntjük. Visszatesszük a hűtőbe. A fehércsokoládét 1 dl tejszínben felolvasztjuk a vaníliás cukor és a vanília aroma hozzáadásával. Elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. Ha langyosra hűlt, összeforgatjuk a felvert habtejszínnel és a kidermedt zselé tetejére öntjük. Ismét hűtés következik. A rózsaszín csokoládét felolvasztjuk a tejszínben és hozzáadjuk a feloldott, kinyomkodott zselatint. A dermedt fehércsokis rétegre öntjük és legalább 2-3 órát hűtjük tovább a tortát. Eltávolítjuk a tortaformát és óvatosan lehúzzuk az oldaláról a sütőpapírt. A piskótát körbe kenjük lekvárral és liofilizált málnával panírozzuk. Tetejét habrózsákkal díszítjük. Kerek, 24 cm-es torta formában is ezekkel az arányokkal elkészíthető, és málnát akár eperrel is helyettesíthetjük.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában