Kulináris kalandok

2024.03.01. 14:10

Országos Étterem hét – Különleges ízélményekkel készülnek Győr-Moson-Sopron vendéglátóhelyei, meglestünk pár fogást - videó

A gasztronómia világában egyre növekvő népszerűségnek örvend az Országos Étterem Hét, idén különösen izgalmas ízélményekre számíthatnak a finom ételek kedvelői. A 25. jubileumát ünneplő rendezvény idén a megszokottnál hosszabb ideig várja az ínyencségek szerelmeseit. Győr-Moson- Sopronban öt étterem vesz részt a programon.

Kisalföld.hu

Fotó: Rákóc

Győrből és környékéről négy vendéglátó egység, az Arundo Étterem – Gyirmót Hotel, a győri Sieger Sport & Gastro Bar, a Belga Étterem és Söröző, valamint a nyúli Szél Fiai Fogadó és Cellárium készül válogatott menüsorokkal, izgalmas fogásokkal a március 7–24-ig tartó Országos Étterem Hétre. Prisztóka Tibor és családja a kezdetek óta részt vesz a programsorozatban. 

Prisztóka Tibor, a nyúli fogadó tulajdonosa két előételt is megmutatott a Kisalföldnek, amivel az Országos Étterem Héten várják ínyenc vendégeiket. Fotó: Rákóczy Ádám

Magyar ízek nemzetközi különlegességekkel

Nyúl-Szőlőhegyen széles borválasztékkal, magyaros konyhával, vidéki hangulatú környezetben várják vendégeiket a Szél Fiai Fogadóban. A magyar kékfestőhagyományokat őrző étterem feleleveníti a tradíciókat. – A borászat és a gasztronómia világában az emlékek, érzékek és intuíció útját követjük, kutatva mindkét szakma rejtelmeit. 

– Március idusán igyekeztünk idényjellegű alapanyagokból összeállítani a menüsort. Az étteremhéten megjelennek a tőlünk megszokott magyar ízek, amiket ötvözünk nemzetközi különlegességekkel. A ked­­­­venceket beépítjük majd az állandó kínálatunkba – tette hozzá Prisztóka Tibor.

Finom ételek, minőségi alapanyagok és megfizethető árak. Ez a három gondolat fémjelzi a DiningCity Országos Étterem Hetet, amit évente kétszer, márciusban és októberben rendeznek meg. A három fogásból álló menüsort normál ár alatt kóstolhatják meg az érdeklődők. 

A rendezvény jól szolgálja a gasztronómia népszerűsítését, új vendégek megnyerését és a törzsvendégek kiszolgálását.

Évek óta az élen

A nyúli Szél Fiai az elmúlt években mindig az első helyen végzett az értékelések alapján, exkluzív kategóriában is többször választották őket a legjobbnak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a férőhelyek egyre fogynak a jubileumi programra. – Átlagosan 160 vendég fordul meg nálunk az étteremhét alatt. Viszont a minőség mellett arra is törekszünk, hogy kulináris ízélményt nyújtsunk a törzsvendégeinknek és a gasztronómia új felfedezőinek – emelte ki Prisztóka Tibor. 

A szarvashús az idei sláger 

– 2020 óta vezetem a Belga Étterem és Sörözőt, azóta rendszeresen részt veszünk a tavaszi és az őszi étteremhéten – osztotta meg lapunkkal Penics Bernadett, a győri vendéglátóhely vezetője. Az eseményre gazdag választékkal készülnek: az elegáns menük mellett külön figyelmet szentelnek a vegetáriánus fogásoknak is. A DiningCity foglalási rendszerében az ételallergiát is lehet jelezni. Arra is van lehetőség, hogy az étterembe betérve a kedvezményes menüsorról válasszanak, ez azonnali regisztrációval lehetséges. Idén a szarvashús az új különlegességük, melyhez­ ­­Bognár András séf – aki vadász is egyben – különleges köreteket válogatott. 

Belga Étterem és Söröző - A kisalföldi vendéglátóhelyek arra törekednek, hogy minőségi alapanyagokból magas gasztronómiai élményt nyújtsanak. 
Fotó: Csapó Balázs

A menü kipróbálása kiváló lehetőség azok számára, akik korábban nem voltak a vadhús rajongói. Később, ha a vendégvisszajelzések pozitívak, az étterem felveszi az étlapjára az országos programra készített fogásokat. – Azt gondolom, hogy a szarvas olyan étel, amit nem gyakran készítünk el otthon. Az is ritka, hogy más vendéglátóhely választékában szerepelne. 

Ez a vad válogatós: csak minőségi táplálékot fogyaszt, ezért a húsa kiváló és minőségi alapanyag – emelte ki Penics Bernadett. A Belga étterem személyzete részt vesz egy próbafőzésen, így személyes tapasztalatok alapján tudják ajánlani az egyedi menüsort és a hozzáillő borokat a vendégeknek. 

Jó lehetőség a kipróbálásra 

Évek óta csatlakozik az étteremhét programjához a Sopronbánfalvi Kolostor Hotel és Étterem. A hamarosan induló eseményen egyedül képviselik a várost, idei jelentkezésüket az is motiválta, hogy az őszi alkalmon magas pontszámokat, kitűnő értékeléseket kaptak. Tama István szállodavezető úgy látja, hogy a rendezvény jól szolgálja a gasztronómia népszerűsítését, új vendégek megnyerését és a törzsvendégek kiszolgálását. Mivel számos visszajelzés érkezik a kulináris kalandozóktól, így a különböző ételkompozíciók kipróbálására is lehetőséget ad ez a program. 

Kíváncsian várják a kínált fogások megítélését, különösen azt, amelyben a klasszikus finomfőzelék összetevőit gondolták újra: a sertésszűz mellé karalábéból, sárgarépából, borsóból összeállított köret kerül a tányérra, olyan módon, hogy az igazán kihozza az ezekben a zöldségekben rejlő ízélményt.

Keresztyén Anett, a Sopronbánfalvi Kolostor Hotel és Étterem séfje a „sertésszűz XXI. századi finomfőzelékkel” fogással. Fotó: Szalay Károly

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában