Egészségügyi téma

2024.03.13. 14:25

Nyugdíjas Egyetem Sopronban - Megelőzhető a csontritkulás - fotók

Nagy sikerű előadással folytatódott a Nyugdíjas Egyetem ingyenes rendezvénysorozata. dr. Nábrádi Sándor, a soproni kórház traumatológia-ortopédia osztályának főorvosa a csontritkulás, a néma kór veszélyeiről, kezelésről, valamint megelőzésről beszélt.

Varga Henrietta

Pillanatkép a soproni Nyugdíjas Egyetem legutóbbi előadásáról. Fotók: Szalay Károly

A szakember előadásának legelején összefoglalta a csontritkulás fogalmát, elmondta, hogy ez a betegség a csontváz egészét érintő és kezelés nélkül rosszabbodó megbetegedése, amelyben a csonttömeg megfogyatkozása, a csontminőség romlása fokozott törékenységhez vezet.

Csontritkulás
Dr. Nábrádi Sándor előadásában a csontritkulás veszélyeire is felhívta  a figyelmet Fotó: Szalay Károly

- Magyarországon jelenleg 600 ezer nőt és 300 ezer férfit érint a csontritkulás, ezért nagyon fontosak a szűrések. Diszkrét tünetekkel kezdődhet, például fájhat a hátunk, csökkenhet a testmagasságunk. Férfiaknál a szűrővizsgálatot általában 50-60 éves korban végezzük, a hölgyeknél pedig a menopauzával jön el az ideje a szakorvosi vizsgálatnak - hangsúlyozta. 

- Szerencsére a csontritkulás gyógyszer nélkül is jól kezelhető, melynek alapja a kalcium és D-vitamin. A megfelelő kalcium bevitel elengedhetetlenül fontos a csontok normális növekedéséhez, szükséges mennyisége: 1000-1500 mg naponta, amely például a tejben, sajtban, brokkoliban is megtalálható, így könnyebb a pótlása - mondta.

- A D-vitamin viszont a szervezetben napfény hatására keletkezik, 15-30 perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érintő, direkt napsugárzás szükséges képzéséhez. Sajnos a késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D3-vitamin termeléséhez, ezért ennek pótlása elengedhetetlen (napi egysége 2000 Nemzetközi Egység). Mindezek mellett, ha környezetünket, otthonunkat is balesetmentessé tesszük könnyebben kivédhető a törés - tette hozzá.

Péter Mihály a kezdetek óta látogatója a Nyugdíjas Egyetemnek, aminek minden egyes előadása lenyűgözte. Elmondta, hogy nagyon jó a szakemberektől hallani azokat az információkat, amelyek rengeteg tanulságot vonnak maguk után.

Péter Mihály a kezdetek óta lelkes hallgatója a Nyugdíjas Egyetemnek Fotó: Szalay Károly

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában