Sárgabaracktermés

2024.03.09. 12:03

Mondjunk imát a virágzó gyümölcsfákért - Videón és fotókon mutatjuk a győrszentiváni csodakertet

Lágy napsugarak és tavaszi szellő simogatta hét elején a Nagy Család Gyümölcsösének fáit Győrszentivánon. A fák között sétálva azonnal megcsapott bennünket a virágillat, közben szorgos méhek és dongók porozták a szirmot bontó barackfákat. A csodás látványt aggasztónak is tarhatjuk, mert ilyen korán már régen láthattunk teljes virágzást. Nagy Szabolcs, a gyümölcsös őstermelője azonban bizakodó, ha nem lesz betörő fagy, túlélik a fák és idén ismét lehet kajszitermés.

Simon Roberta

Mesébe illő táj - Szirmot bontottak a korai kajszibarackfák a győrszentiváni Nagy Család Gyümölcsösében.

Fotó: Csapó Balázs

-A gyümölcsök fenológiái épp ott járnak, ahol járniuk kell. A talajhőmérséklet viszont a megszokottnál 4-6 Celsius-al melegebb. A keringés megindult, a kajszik már országosan virágoznak, nálunk is két-három héttel korábban, mint szokott. Jók a kötési feltételek, lassan a ritkításon kell gondolkozni. Persze lehet még hideg és jöhet még fagy, még sincs akkora veszélyben az idei termés, mint a tavalyi - emelte ki Nagy Szabolcs. 

A beporzók szorgalmasan dolgoznak a baracktermésért. 
Fotó: Csapó Balázs

- Mivel a talaj melegebb és sokkal mélyebben át van melegedve, mint az ilyenkor szokásos, nagyobb a raktározott tartalékhő készlete. Erre alapozva a márciusi időjárás nem fogja veszélyeztetni az idei baracktermést - húzta alá.

Nem könnyebbülhetünk meg

A szakember szerint a kisugárzásos fagy akkor válik igazán veszélyessé a virágokra, mikor a talajfelszín elfagy és tartalékhője nem tudja tovább kifejteni a hatását a felette lévő légrétegre. Azonban most még védelmet nyújt a győrszentiváni kajszisnak. -Ennek ellenére kémiailag is igyekszünk védekezni a fagyok ellen. Ahogyan tavaly ősszel, úgy most is kaptak a fák különböző kezeléseket, mert a növényvédelmet már egy évvel korábban el kell kezdeni. Nálunk nincs nagy veszély, de nem könnyebbülhetünk meg, hiszen még bármi történhet áprilisban, májusban. Így azt sem jelenthetjük ki, hogy idén lesz sárgabarack lekvár - tette hozzá Szabolcs.

A Nagy Család Gyümölcsöse szerencsésebb helyzetben van, mert az átlagosnál magasabban terül el az ültetvény. Eddig is sikeresebben át tudták vészelni a tavaszi fagyokat. Ahol viszont mélyebben fekvő területeken ültettek fákat, nagyobb veszélynek vannak kitéve. Nagy Szabolcs kitért egy másik veszélyforrásra is, ami nem más mint a monília nevű gombabetegség.

 A moníliafertőzés tipikus tünete, hogy a virágszirmok megbarnulnak és lefonnyadnak. Ezt sokan összetévesztik a tavaszi faggyal.

Bizakodó gyümölcsös-gazdák

Hidegbetörések okoznak problémát, minden gyümölcs esetében. Május közepéig semmit sem állíthatunk biztosra. Ha a fagy nem széllel érkezik, csak kisugárzásos jó eredményt érhetünk el füstöléssel, ködképzéssel is. 

-Reméljük, hogy nyáron újra benépesül a kert és hazai gyümölcsöt tesznek a családok az otthoni asztalra.

Bizakodnak abban, hogy idén is megtelik a gyümölcsöskert a szedd magad akciókon. 
Fotó: Csapó Balázs

Évek óta súlyos fagykárok 

Az Agroinform azonban ezzel ellentétesen borúsabban látja a helyzetet. - A februári tavasz idén is hetekkel előrehozta a gyümölcsfák vegetációs ciklusát. Mindez jelentősen megnöveli annak esélyét, hogy a hazai gyümölcsösök ebben az évben sem ússzák meg a fagykárokat. Jelentős befektetést igénylő fagyvédelmi beruházások nélkül hosszú távon nem tudnak gazdaságosan működni itthon az ültetvények - állítják.

Hozzátették: Az éghajlatváltozás első áldozatai a mezőgazdaságban a gyümölcsfák. Az enyhe telek nem csupán a kártevők tömeges áttelelését segítik, hanem a korai rügyduzzadással, rügypattanással, illetve virágzással érzékenyebbé teszik azokat a fagyokra is. Paradox módon a felmelegedés okozza az immár rendszeres a márciusi-áprilisi hidegbetöréseket is - hangsúlyozták.

Fotó: Csapó Balázs

A saját bőrünkön is tapasztalhatjuk, hogy a gyümölcsösökben immár szinte minden évben előfordulnak súlyos fagykárok. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint emiatt mára nettó gyümölcsimportőrré vált Magyarország, mintegy 100 ezer tonnás passzívummal.

-Hosszú távon csak az olyan intenzív ültetvények fognak tudni gazdaságosan működni, amelyekben legalább részlegesen megoldott a fagykár elleni védekezés is. Vagy nagyobb tűrőképességgel bíró fajtákra cserélik meglévő gyümölcsfáikat. Az időjárási kockázatokat ugyanakkor jelentős tőkebefektetéssel, és megfelelő szaktudás birtokában lehet kivédeni. A korszerű technológia árának pedig be kell épülnie a gyümölcs árába. 

Az olcsó gyümölcs korszaka a jövőben már nem fog visszatérni

 - fogalmazta meg levelét a kamara.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában