Baráti körré váltak

2024.03.29. 18:00

Könyvrajongók klubja Győrben - Az olvasás szeretete közösséget kovácsol

A győri könyvklubban az irodalmi művek rajongói megoszthatják egymással az olvasott könyvekről a véleményüket. Nem irodalmi elemzést várnak, a lényeg az érzések kifejezése.

Schuller Vivien Csenge

A könyvtáros, Galambos Krisztina sosem volt olvasókörben előtte, de példát vett az akkor megalakuló klubok működéséről. Fotó: Rákóczy Ádám

A győri dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér programjaként jött létre a könyvklub még 2019 áprilisában Galambos Krisztina vezetésével. A könyvtáros-­moderátor sosem vett részt olvasókörben előtte, de példát vett az akkor megalakuló klubok működéséről. A résztvevőket az olvasás szeretete köti össze a közös olvasmányélmények megbeszélése által. 

– A könyvklub nyolc-tíz fővel alakult. Minden alkalommal egyre többen lettünk. A Covid miatt le kellett állnunk egy időre, 2022 szeptemberében kezdtük újra, akkor már nagyon sokan érdeklődtek iránta. Minden hónap második hétfőjén találkozunk, jelenleg körülbelül negyvenen vagyunk, de általában húszan jönnek el egy-egy beszélgetésre. Vannak olyanok, akik személyesen nem vesznek részt, de figyelik az olvasmánylistánkat. Az volt a szándékom, hogy húsz év fölötti felnőttek vegyes korosztálya vegyen részt az alkalmakon. Többnyire nyugdíjaskorúak érdeklődtek, de most már sok fiatal tagunk is van – osztotta meg lapunkkal Galambos Krisztina. 

A könyvklubban együtt választják ki a következő olvasnivalót. Mindenki ajánlhat témákat vagy az eseményeken, vagy a zárt Facebook-csoportjukban. Fontos szempont a döntésben, hogy a könyvtárban 6–7 példányban elérhető legyen az adott könyv. Így akár párokban is el lehet olvasni a műveket. 

– Nagyon jó közösség alakult ki, baráti kör, akikben közös az olvasás szeretete. Irodalmi kirándulásokat is tartunk, az a lényeg, hogy jól érezzük magunkat együtt. Amikor Vámos Miklós Dunapest című regényét olvastuk, elutaztunk a fővárosba, és körbejártuk a könyv helyszíneit. Az egyik tagunk jóvoltából találkozhattunk néhány percre az íróval – mesélte élményeit a moderátor. 

Azt is hozzátette: főleg szépirodalmi műveket szeretnek olvasni, de nem tematizálják a választást. Nem irodalmi elemzést várnak, az a lényeg, hogy amikor egyénileg elolvasta a könyvet valaki, akkor az milyen érzéseket keltett benne. Tagjaik életkortól, élethelyzettől függően máshogy látják a történeteket, mindenki elmondhatja a véleményét, és azzal gazdagítják a sajátjukat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában