kisalfold.hu videó

2024.03.02. 11:41

Alacsonyan szállnak a nyílvesszők a farádi határban - Fotók, videó

A tavaszköszöntő íjászversenyt tart szombaton a farádi a Hanyi Táltoscsikók Íjász és Hagyományőrző Egyesület. A falu határában huszonnégy célpontra lőnek a versenyzők.

Cs. Kovács Attila

Fotó: Cs. Kovács Attila

Csaknem százötvenen neveztek be, őket korosztály szerint osztották be a szervezők.
- Az íjászok egy nagyon összetartó, családias csapat. Szerte az országból érkeztek hozzánk résztvevők, de a Felvidékről is köszönthettünk vendégeket - mondta Csombók Imre, a szervező egyesület elnöke. Nagyon aktív a közösség, hiszen gyakorlatilag minden héten rendeznek valahol versenyt. Ezekre igyekszünk is eljutni, a hazaiakon kívül próbálunk határainkon túl is is tapasztalatokat szerezni. Például Erdélyben, Szlovéniában, Ausztriában, Szlovákiában. Az íjászat tehát egy népszerű sport, de éppen ilyen fontos a hagyományőrzés is. Többen öltenek korabeli viseletet ilyenkor.

Csombók Imre kifejtette: íjakból többféle látható egy-egy versenyen. A nomád íjtól kezdve "vendégkategóriában" már a vadászreflex íjakat is lehet nevezni. A résztvevők között van minikategória is, abban a legkisebbek, a hét év alattiak versenyeznek.


A célpontok is érdekesek. Vannak ügyességi célok, amiket bármiből lehet építeni, csak legyen rajtuk találati zóna. Lehetnek a 2,5D-s célok, amelyek általában egy állatot ábrázolnak: szarvast, vaddisznót. Léteznek a 3D-s célok, ezek már élethűen jelenítik meg az állatot. 

- A miénk öröm íjászverseny, itt a távolságok nincsenek behatárolva, a másfél-két métertől akár a harminc méterig is terjedhet a távolság. Utóbbi már egy plusz kihívást jelent. Érdekes és ritka lehetőség a farádi versenyen a lóhátról való célzás és lövés. A rábatamási lovasok segítségével az íjászok lóhátról vehetik célba a kijelölt táblát.

A farádi rendezvényt Csombók Imre köszöntője nyitotta meg, majd Szala Zoltán, a község polgármestere mondta el gondolatait. Mint kifejtette: büszke rá, hogy faluja adhat helyet az eseménynek és arra is, hogy ilyen szép számmal fogadják el a szervezők meghívását.
A versenyzőket Hanvay Enikő evangélikus lelkész és Tóth Miklós áldották meg.

A farádi Hanyi Táltoscsikók Íjász és Hagyományőrző Egyesület tulajdonképpen egy baráti közösség. Folyamatosan fejlesztik az eszközállományukat, öltözéküket, fegyvereket gyűjtenek és igyekeznek minél jobban megismerkedni az ősök életével, főképp a honfoglalás kora történelmével. Az egyesületet 2010-ben alapították Farád székhellyel, helyi és csornai tagokkal. Az elmúlt években rendszeresen részt vettek versenyeken, íjász- és honfoglalás-bemutatókon és ők maguk is rendszeresen megszervezik versenyüket.  


 

Az egyesület célja a magyar hagyományok őrzése, az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztés, kulturális tevékenység.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában