Egyedülállók, válás

2024.02.08. 09:33

Kurzussal segítenek a válás után Győr-Moson-Sopronban is

Egyedülálló, elvált szülőknek szerveznek gyógyító, talpra állító kurzust Pannonhalmán. Milyen az élet a válás után? Az ingyenes esemény célja, hogy a szakemberek által összeállított három hétvége során a sorstársak egymást segítve találják meg az új irányt életükben. A nemzetközi Emmánuel Közösség programja már számos országban segített. Hazánkban 25 éve tartanak kurzusokat.

Dániel Viktória

A válást követően megváltozik minden, amit az ember addig biztosnak hitt az életében. Egy kapcsolat elvesztése sosem egyszerű, ha pedig abból már gyermek is született, különösen nagy kihívás. Most a Pannonhalmi Területi Apátság családpasztorációs csoportja és a Győri Egyházmegye Családbizottsága a főapátsággal összefogva várja azokat, akiknek a házassága zátonyra futott és nehezen boldogulnak az új helyzetben. 

válás
A kiscsoportos foglalkozásokon egy támogató sorstárs közösségben beszélhetnek saját nehézségeikről a résztvevők, válás után.

– A válás egyes aspektusaival több szakember foglalkozik, de nem találtunk olyan lehetőséget, amely a talpra állás teljes folyamatát magában foglalja – beszél a kezdetekről Madocsai Bea, a kurzus hazai meghonosítója. – Két évtizede Győr volt az első vidéki állomása a kurzusnak, így most is örömmel tértünk vissza térségbe. Most is olyan közösség kérte, hogy hozzuk el településükre a programot, amelynek tagjai a válásban ugyan nem érintettek, de szeretnének segíteni azoknak, akiknek a házassága zátonyra futott. Ez engem mindig megindít. 

Három hétvége

A kurzus három hétvégét foglal magában, melyek témái egymásra épülnek. 

– A szombat az egyénről szól, a vasárnap pedig a gyerekekről. A hétvégéknek vannak a hitünket megerősítő elemei, mint például a kezdő dicsőítés. Ugyanakkor a gyakorló vallásosság nem feltétele a részvételnek, mindenkit várunk a kurzusra, aki nyitott szívvel keresi a kiutat. A gondolatébresztők, a személyes példák és a kiscsoportos beszélgetések mind arra irányulnak, hogy megmutassuk, nemcsak elszenvedői lehetünk a velünk történő dolgoknak, hanem aktív formálói is. 

Madocsai Bea kiemelte, hogy az alkalmak közti egy hónapnak is fontos szerepe van, ez ad teret és időt, hogy a hallottakat a gyakorlatba ültethessék a résztvevők. 

Válás utáni kérdések

– A foglalkozásokon leggyakrabban felmerülő kérdések arra irányulnak, hogy miért történik ez velünk, hogyan bocsáthatunk meg annak, aki cserbenhagyott, elárult minket, vagy hogyan lehetünk a válás után is elég jó szülők a gyermekek számára még akkor is, ha nem együtt laknak velünk. Jellemzően a kisebb te- lepüléseken élők esetében az a kérdés is gyötrő, hogy van-e így is helyünk a plébániai közösségben, az egyházban. A tapasztalatunk az, hogy ezeken a településeken a válás még igencsak együtt jár a szégyennel, ezért nehezebben is kérnek segítséget az érintettek. 

A kurzusokat a pannonhalmi Családpasztorációs Munkacsoport meghívására február 24–25-én, március 23–24-én, valamint április 20–21-én tartják olyan egyedülálló szülőknek, akiknek válása 5–6 évnél nem régebben történt és mindhárom hétvégén részt tudnak venni. A kurzus díjtalan, viszont regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a www.avelap.hu oldalon lehet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában