A Magyar Kultúra Napja

2024.01.22. 17:22

1997-ben legszebben mondta a Himnuszt - Bokor Bence messze került a versektől és Sziltól is

A csornai Széchenyi István Általános Iskolában 1989-ben rendezték meg az első Himnusz-mondó versenyt. 1997-ben egy szili nyolcadik osztályos diák, Bokor Bence volt az aki a legszebben mondta el. Azóta eltelt huszonhét év és az egykori szili fiatalember távol került mind az irodalomtól, mind a kémiától, de még szülőfalujától és a Rábaköztől is.

Cs. Kovács Attila

Január 22-e a Magyar Kultúra Napja. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

A csornai Széchenyi István Általános Iskolában 1989-ben rendezték meg az első Himnusz-mondó versenyt. Volt idő, amikor a Magyar Kultúra Napjához kötődő eseményre az egész Rábaközből érkeztek diákok, hogy kiderüljön, ki mondja legszebben nemzeti imádságunkat. 1997-ben egy szili nyolcadik osztályos diák volt az, Bokor Bence. Bence akkor lapunknak elmondta, hogy középiskolába készül. A győri bencés gimnáziumban szeretett volna továbbtanulni, onnan pedig egyetemre jutni. Kedvenc tantárgya volt az irodalom és mellette a kémia.

Azóta eltelt huszonhét év és az egykori szili fiatalember távol került mind az irodalomtól, mind a kémiától, de még szülőfalujától és a Rábaköztől is. A Kisalföld Bükön érte utol, most ott él és informatikusként dolgozik. A Himnusz-mondó versenyre jól emlékszik.

- Általános iskolásként sokat szavaltam, kedveltem az irodalmat, a történelmet, gyakran mondtam verseket, meséket. A Himnusz-mondóra Takács Miklós, iskolánk akkori igazgatója készítette fel-emlékezett Bokor Bence. - A versennyel kapcsolatban arra emlékszem, hogy nagyon izgultam, de maga a hangulat jó volt, jól érzetük magunkat a gyerekekkel a csornai Széchenyiben. Természetesen nagyon örültem, amikor az én előadásomat választották legjobbnak.

Bence 1997-es terveiből annyi vált valóra, hogy a bencéseknél érettségizett és egyetemre került. Ám, teljesen más szakirányba, mint amit tizennégy évesen elképzelt magának.

 

- Gimnázium után Szombathelyen végeztem informatikatanárként, de az élet úgy hozta, hogy soha nem tanítottam. A szakma gyakorlati részét művelem és informatikusként dolgozom azóta is. Egy német multinacionális cégnél nagyvállalati alkalmazások futtatásához szükséges rendszereket tervezek. Bükön élek újkéri származású feleségemmel. A Rábaközből tehát elkerültem, de rendszeresen járok haza, Szilba, a szüleimhez. Lélekben mindig rábaközi gyerek maradtam és az életben sokszor nagy hasznát is vettem annak, hogy ott nőtem fel. Kamatoztatni tudtam a falumban tanultakat, és segített az a látásmód, az az életszemlélet, ami a rábaközi emberekre jellemző-tette hozzá Bokor Bence. Kérdésünkre még kifejtette: az irodalommal, a versekkel megszűnt a kapcsolata és manapság inkább a munkájához szükséges szakirodalmat olvasgatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában