kisalfold.hu podcast

2023.12.19. 06:25

Teret adni Istennek - Bokros Márk bencés szerzetessel beszélgettünk

Bár a Pannonhalmi Főapátság falai sok tülekedést és zajt kívül rekesztenek, azért az ünnep várásának belső feszültsége, és a programok besűrűsödése a szerzeteseket sem kíméli.

Bella Violetta

A kereszt tövében álló koszorú önmagában üzenet. Márk atyával kerestük az ünnep lelki előkészületének titkát legújabb podcast beszélgetésünkben. Fotó: Bella Violetta

Bokros Márk atya, bencés szerzetes arról mesélt, hogy például az ünnepi készülés kedvéért tartott reggeli rorate mise miatt este rohanni kell a vacsorával a hatos zsolozsma és a hét órás liturgia között. 

Hallgassa meg!

– Intenzívebb időszakot tapasztalunk miközben ott a vágy, hogy le kéne lassulni. Talán mások számára is megoldás lehet a tudatos készület: igen, feszültséggel teli időszak, de tudatosan próbálok olyat tenni bele, ami a lassulás fele visz.

Azt mondja, hogy noha évről-évre ugyanazok a karácsonyi történetek, igei olvasmányok kerülnek elő, az ember és az élethelyzete változik, így mindig újonnan tudja megérinteni az örök érvényű jóhír.

Hiszem, hogy ha úgy megyek bele az imádságba, liturgiába, készületbe, hogy előtte végiggondolom, miben vagyok most, az a szöveg és rajta keresztül Isten abba az élethelyzete áll mellém és máshogy lesz jelen és megtapasztalható.

Az idei katolikus olvasmányrendben Márk evangéliuma kerül elő, amiből hiányoznak a gyermekségtörténetek, ám nagy hangsúly helyeződik Keresztelő Jánosra.

– A pusztába kiáltó szót, nem tudjuk ki fogja meghallani. Aki kimondja nem fogja tudni mi történik a másikban, mégis Keresztelő János mondja, amit mondani kell és hiszi, hogy lesz hatása. Az adventi vásárok forgatagában, a nyüzsgésben is van olyan hang, kép, találkozás, helyzet, ami hordozza az Isten szavát, közelségét. Ha ezeket észrevesszük, sőt keressük, akkor lehet, hogy átalakul számunkra. Nem stressz lesz, hanem egy izgalmas sokaság, amiből ki kell hallani a pusztába kiáltott szót, és az készítheti elő a lelkemet. Nagyon hiszem, hogy abban amiben vagyok van velem az Isten és nem azt kell keresni, hogy hogyan lehet mássá tenni a körülményeket, hanem hogyan tudok úgy alakulni hozzájuk hogy az mégis a készülés lehetőségét hozza el.

Elárulta, hogy üzenetértékét szántak hajdan annak, hogy a nyolcszáz éves bazilika szentélye üres.

– Azt mondtuk a felújításnál, hogy ez kifejezi azt, hogy valamire várunk amit csak az Isten tud betölteni, és nem mi akarjuk megfogalmazni, hogy az Isten hogyan jöjjön el, vagy mit hozzon nekünk. Ezt szabadon hagyjuk az ő számára. Ez az adventi várakozás, hogy ha figyelek arra, hogy legyen bennem tér, és megkérem Istent, hogy azzal töltse be, amit ő szeretne. Így sokkal szabadabban tudok jelen lenni.

Azt javasolja, húzzunk éles vonalat.

Ez a vasárnapra helyeződő szenteste azt is segíti, hogy a vasárnap már a lenyugvásé legyen. Húzzunk magunkban határt: eddig készülök, de akárhol is tartok, ott abban a pillanatban lezárom, akármeddig is jutottam.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában