kisalfold.hu videó

2023.12.13. 19:14

Porcukor-hó borítást kapott Győrszemere több épülete - Fotók, videó

A falu 11 intézményét és 6 középületét alkották meg méretarányosan mézeskalácsból Győrszemerén. A szerda délutáni az iskola felső tagozatának aulájában mutatták be a helyi lakóknak településük illatos mását. Az alkalomhoz véradási akció is csatlakozott.

Bella Violetta

A készítők, Némethné Régi Eszter, Nagy-Iványi Katalin, Kun Szilvia, Barna Liza, és Sipőcz Szilvia a mézeskalács-Győrszemere mögött.

Fotó: Rákóczy Ádám

Kun Szilvia, a Magyar Vöröskereszt vármegyei igazgatója mesélt az ötletről. – Kaptunk 750 kiló lisztet a magyarok kenyere programból. Kati elkezdett gondolkodni, mit tudnának ezzel kezdeni.

– Tavaly adventi koszorúkat csináltunk, – veszi át a szót Nagy-Iványi Kata – idén a kapott lisztnek köszönhetően lehetőségünk volt rá, hogy a mézeskalácsban gondolkodjunk. Az volt az ötletünk, hogy megpróbáljuk a falu belső körét megjeleníteni.

A liszthez és az ötlethez további felajánlások csatlakoztak: Németh Zoltán méhész mézzel, a Nagy-Iványi család tojással szállt be, így öltött magára cukormázat a posta, a bölcsőde, az önkormányzat, vagy a település három temploma is többek között. A készítők Nagy-Iványi Katalin mellett Szűcs Katalin, Pécsi-Szakály Melinda, Kapitány Mikeásné, Sipőcz Szilvia, Sisa Máténé és Pirka Eszter voltak.

30 napon át, napi hat órában dolgoztak rajta a Biztos Kezdet Gyerekház Sokoróaljai Rügyecske munkatársai és ellátottjai. 22 kiló lisztet, 18 kiló cukrot, 11 kiló mézet és 105 tojást nyelt el a jóízű építkezés. Egy elhaladó tanárnő megjegyezte, hogy amilyen illat terjeng az iskolában, csoda, hogy senki nem harapott még le egy kéményt sem. 

Péntektől a református templomban lesz megtekinthető a falu mézeskalács mása, az Iskola utca 5-7 szám alatt. Remélik, hogy jövőre a többi település részt is sikerül megformálni, az ottlakókat bevonva és így nőhet nem csak a mézeskalácsfalu, de a közösség egysége is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában