Jászol, karácsonyfa, koszorú

2023.12.04. 08:00

Felragyog Betlehem csillaga: kiállítás a Mosonvármegyei Múzeumban

Betlehem csillaga címmel nyílt kiállítás a Mosonvármegyei Múzeumban: a tárlat december 13-ig látogatható.

Mészely Réka

A Mosonvármegyei Múzeumban nyílt kiállítás már az ünnepre hangolja a látogatókat. Fotó: Géczi Tamás

A karácsonyi ünnepkör három fontos jelképe a karácsonyi jászol, a karácsonyfa és az adventi koszorú. Ezek különböző időpontokban kerültek a szakrális térbe. Hazánkban a karácsonyi időszakban a templomba kitett jászol volt a jellemző, amit adventtől egészen gyertyaszentelőig a templomban hagytak. A Mosonvármegyei Múzeumban nyílt kiállítás ezt a régi hagyományt mutatja be. 

– A kiállításon olyan, a környékben gyűjtött jászlakat mutatunk be, melyeket a tulajdonosaik féltve őriznek generációk óta. Az a megtiszteltetés ért, hogy kölcsönadták nekünk – emelte ki Körmöczy Zsuzsa, a Hansági Múzeum néprajzos-muzeológusa. 

– Épp 800 évvel ezelőtt Assisi Szent Ferenc rendtársai az itáliai Greccióban, 1223. december 24-e éjféli miséjén először állítottak úgy emléket Jézus születésének, hogy faragott figurákkal, emberekkel és állatokkal helyettesítették a betlehemi jászol köré gyült szereplőket. Ez volt az első eset, hogy betlehemet jelenítettek meg a világtörténelemben. Ennek az önmagán túlmutató eseménynek a 800 éves évfordulóját ünnepeljük az idén. Jelen kiállítással szeretnénk bemutatni, hogy hogyan ünnepelték ezt a napot, a templom előtti betlehemtől a karácsonyfára függesztett aprócska betlehemi díszig, a fa alá helyezett saját készítésű betlehemig. Kiállításunk áttekintést kíván adni a betlehemek sokféleségéből – hangsúlyozta a kiállítás rendezője. 

Fényképek segítségével körbejárhatjuk a Szigetköz, a Hanság és a Mosoni-síkság településeinek személyes érintettségű jászlait. Megcsodálhatunk Jánossomorja büszkeségét: a betlehemet a művelődési ház őrzi, és minden évben valamelyik templomban állítják fel: a múzeumból a mosonszolnoki templomba kerül az ünnepekre. A teremben láthatóak a magánáhítat személyes tárgyai­ból előkerült, saját készítésű vagy vásárolt betlehemek, ezek jelentős része a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumból érkezett. Ezenkívül még a kézművesipar által előállított különféle remekek láthatóak, és kitekintünk a világ távoli részére is néhány messziről érkezett betlehem segítségével. A karácsonyfadíszek történeti áttekintését a tárlók rejtik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában