A kreativitás segít

2023.12.11. 08:37

A pannonhalmi bencés adományból élményterápiában használt kalandpark újulhat meg Ráckeresztúron - fotók, videó

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjai a monostor védőszentjének Szent Mártonnak az ünnepén egész heti programjaikkal és adománygyűjtésükkel a Magyar Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthonát támogatják. Hogy a szent legendáját, és példamutató irgalmát méltón tiszteljék, a bencés diákság minden évben a témahét keretében egy-egy komoly kihívást jelentő társadalmi kérdésre összpontosít.

Bella Violetta

Korábban olyan célok mögé álltak be a tanulók, mint a transzplantált emberek életminőségének javítása, a Covid-árvák sorsa, vagy az ukrán menekültek és háború keserveit elviselők segítése. Az aktuális jó cél érdekében pedig bolhapiaccal, árveréssel, diákkonyhával gyűjtenek a bencés fiúk. A gyűjtés különösen jól sikerült idén, rekordösszeget, több mint kétmillió forintot gyűjtöttek össze.

Nem ismeretlenül tűzték ki a támogatás céljául az intézményt, több szerzetes és bencés tanár is járt már gyakornokként, vagy előadóként a terápiás otthonban és a gyógyulófélben lévők közül is töltöttek már csendeshetet a monostor falain belül. A témahéten három előadással készültek a diákságnak, amelyeken humorral és interaktívan, de leplezetlen őszinteséggel beszéltek a terápiás munkatársak és a terápián részt vevő fiatalok az alkohol-, a drogfüggőségről és a játékszenvedélyről.

– Megérintett, amikor bemutatták, hogy milyen módszerrel folytatják a terápiát. Mindennapi feladatokkal, és hitélettel próbálják elérni, hogy a szenvedélybeteg ne az adott szernek éljen, hanem legyen feladata az életben. Olyan, ami kimozdítja, amit szeret és akar – osztotta meg a benyomásait Makuk Márk végzős hallgató, aki szerint bár Pannonhalma védőburkot von az ott tanulók köré, hazajárva, vagy az úton, látja, hogy többeket érinthet a szenvedélybetegség.

 

Katona Viktor a ráckeresztúri terápiás otthon intézményi lelkésze elmondta lapunknak, hogy a Szent Márton héten összegyűjtött összeget egy olyan kalandpark felújítására fordítják, amely amellett, hogy közösségépítő – mert csak csapatban lehet használni – csatlakozik a tékozló ifjú történetét elmesélő kerthez. Így sport, élménypedagógia, spiritualitás és csapatépítő lehetőség. A mesterséges tó körüli Tékozló fiú útja egyébként Kő Boldizsár szobrász, játszótértervező munkája.

– Szeretnénk továbbá a munkatársainkat is képezni a pálya használatára. Fontos – különösen a tiniknél – hogy az együttműködés és a csapatmunka sikere mellett azt is megtapasztalják, hogy bőven lehet élményeket szerezni józanul.

 

A terápiás közösség története 1986-ban egy kis parasztházban kezdődött, mára két modern épületegyüttesben egy 35 fő fogadó képességű felnőttrészleg és egy 30 fő gyógyulását segítő serdülő-részleg fogadja a szenvedélybetegséggel küzdő (drog-, játék-, alkohol-, gyógyszerfüggő, politoxikomán), illetve problémás szerhasználó fiatalokat az ország minden részéről. Szubjektív tapasztalataik és a statisztikák egyaránt arra mutatnak, hogy a hitéletet mint alternatívát felkínáló terápiák hatásfoka jobb, mint a többi rehabilitációs módszer.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában