Sokat tehetünk a megelőzésért

2023.11.28. 14:44

Ne gyújts rá! Dohányosok egészségkockázati szűrőprogramja Győrben is

Ne gyújts rá! – szólt a felhívás november harmadik csütörtökén azért, hogy felhívja a dohányzók figyelmét: tegyenek próbát és ezt a napot a szokásos cigarettázások nélkül töltsék. A kezdeményezés jó alkalmat szolgáltatott arra, hogy tapasztalatot szerezzenek önmaguk és szenvedélyük viszonyáról, de arról is, hogy hosszabb távon gondolkozzanak és egészségük védelmében fontolóra vegyék a teljes leszokást.

Kisalföld.hu
Fotó: efi

A Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda (EFI) - mivel továbbra is elkötelezett a dohányzás visszaszorítása mellett - kifejezetten az aktív korú dohányzóknak szervez szakorvosi szűrővizsgálati napot azért, hogy körükben még jobban előtérbe kerüljön az egészségmegőrzés, az azért való egyéni felelősségvállalás kérdése, rámutatva ezzel arra is, hogy érdemes és szükséges döntést hozni a cigaretta végső elhagyása mellett.

Magyarországon a 18-64 évesek körében 29 %-os a dohányosok aránya. Nekik 40-45 éves kortól 10 év potenciális életév veszteséggel kell szembenézniük. Az összes megbetegedés negyede a dohányzással hozható összefüggésbe. A dohányfüggőség komoly kockázati tényezője a légzőszervi daganatos megbetegedéseknek, szájüregi betegségeknek, a látásromlást előidéző szemfenék elváltozásoknak, az érelmeszesedésnek, a perifériás- és verőérbetegségnek, a súlyos, előrehaladott esetben végtag amputációval végződő érszűkület kialakulásának.

2023. december 4-én, hétfőn 14-17 óráig, a Szent Imre úti Rendelőintézetben megrendezendő egészségfejlesztési rendezvényen az EFI szűrővizsgálati programja a végtagok Doppler-vizsgálatából, nyaki- és hasi ultrahang vizsgálatból, szemészeti és szájüregi szűrésből áll. Az érsebész, radiológus, szemész, fül-orr-gégész szakorvosok, szakasszisztensek közreműködése mellett, az iroda munkatársai értorna edukációval, mentális állapot felméréssel, életmód tanácsadással várják a jelentkezőket. Az egészségnap fő üzenete, hogy a szűrővizsgálatok az érbetegségek, szájüregi daganatok időben történő felismerésére alkalmasak, de a kockázatok elkerüléséért, az egészségükért azzal tehetnek a legtöbbet, ha felhagynak a dohányzással.

A kiszűrt betegségek kellő motivációt adhatnak a leszokásra, mely a legnagyobb lépés a dohányos ember egészségének megőrzésében és melynek lehetőségei az utóbbi években sokat bővültek: egyéni és csoportos leszokás támogatás, telefonszolgálat, szakorvosi farmakoterápia, nikotinpótló szerek, leszokást támogató mobilapplikáció.

A szűrőprogramra jelentkezni online kérdőív kitöltésével lehetséges ITT >>

Információ kérhető a programról:

Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda és Lelki Egészség Központ
Tel.: 96/507-900/8575
E-mail: [email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában