Disznóságok adományért

2023.11.25. 09:56

A jótékonyság jegyében vágtak disznót Bezenyén - Fotók

A bezenyei tájház udvarán szombaton reggel nagy volt a sürgölődés: a helyi polgárőrség, nyugdíjasklub és önkormányzat összefogva vágott disznót, és a belőle készült finomságokat adományokért cserébe kínálják.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

A helyi polgárőr egyesület elnöke, Martinschich Balázs tájékoztatása szerint korábban már volt hagyományőrző disznóvágás a faluban, de ez volt az első alkalom, hogy a polgárőrök hasonló akcióban részt vegyenek.

– Egy falubeli gazdától vásároltuk a 180 kilós sertést, a nyugdíjasklubbal és az önkormányzattal karöltve. A disznóból böllérmáj, hurka, sült hús készül, ezeket adományokért cserébe értékesítjük. A nyugdíjasok saját céljaikra fordítják, az önkormányzat nyári táborra gyűjt és a polgárőrség a pénz egy részét a helyi templom ablakainak korszerűsítésére ajánlja fel – tudtuk meg Martinschich Balázstól, aki mint a Hansági Múzeum történész-muzeológusa hozzátette: helyi szokás szerint nem asztalon, hanem rendfáról, fellógatva bontják az állatot. 

A helyi nyugdíjasklub férfitagjai nagy gyakorlattal fogtak neki a böllérmájnak. Gyakran főznek finomságokat együtt, a bezenyei böllérmáj készítésébe is beavattak.
– Mi a böllérmájat több zsiradékkal készítjük, mint a kapuváriak. A hagymát karikára vágjuk, a vesével együtt tesszük fel, mert azoknak több idő kell. A májat csíkozzuk, 5-8 milliméteres szeletekkel, s a végén a felaprított velő is hozzá kerül. Jöhet a majoranna, feketebors, pirospaprika és a legvégén a só – részletezte a folyamatokat Radits Ferenc. 

Szombaton délután 4 órától a Levéli Huszárkórus is szórakoztatja majd a vendégeket. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában