Nem túl gyakori látvány

2023.10.28. 19:13

Részleges holdfogyatkozás lesz szombat este - Győr-Moson-Sopronból jó eséllyel lehet megfigyelni

Részleges holdfogyatkozásra készülhetünk a ma esti órákban. A telihold déli peremének egy darabja kerül bolygónk árnyékába

Kisalföld.hu

Illusztráció

Forrás: Schutterstock

"A félárnyék 20:01-kor ér a holdkorongra, majd lassanként rákúszik – ezt a fázist úgy érzékelhetjük majd, hogy kissé tompább lesz a Hold fénye, mintha ritkás ködön keresztül világítana. Mivel a félárnyékos fázis kezdetén már 25 fok magasságban lesz a Hold, így a magassága miatt nem változik fényereje (a horizontnál lévő sűrűbb légrétegek többet szűrnek).

A részlegesség kezdete 21:35, a Hold déli pólusa közelében kezd el rávonulni az árnyék égi kísérőnkre, 22:14-kor lesz a legnagyobb fázisú, és 22:54-ig tart. Ezt követően még mintegy másfél óra van a félárnyék teljes levonulásáig, a fogyatkozás éjfél után, vagyis már 29-én 0:26-kor ér teljesen véget.

Az égi színjáték lényegi részére a keleti-délkeleti égrészen kerül sor, de mivel a részleges fázis idején már mintegy 45 fok magasan jár a Hold, csak arra kell ügyelni, hogy ne pont egy tízemeletes ház, egy mamutfenyő vagy egy templomtorony mögött keressük a Holdat. 

A fogyatkozás során ugyan a Holdból csak egy kicsiny darabkát fed el az árnyék, így is elég érdekes és nem túl gyakori látványban lehet része annak, akinek sikerül megnéznie. A következő, hazánkból is látható fogyatkozás 2024 szeptemberében lesz, de akkor még kisebb falatkát fed csak el bolygónk árnyéka a Holdból. Teljes holdfogyatkozás 2025 szeptemberében lesz majd" - olvasható Landy-Gyebnár Mónika cikkében.

A szerző hozzáteszi, hogy a fogyatkozás során ugyan a Holdból csak egy kicsiny darabkát fed el az árnyék, így is elég érdekes és nem túl gyakori látványban lehet része annak, akinek sikerül megnéznie. A következő, hazánkból is látható fogyatkozás 2024 szeptemberében lesz, de akkor még kisebb falatkát fed csak el bolygónk árnyéka a Holdból. Teljes holdfogyatkozás 2025 szeptemberében lesz majd.

Az idokep.hu megjegyzi, hogy az ország nagy részén kedvezőek lesznek a légköri feltételek, hiszen eleinte kevés lesz a felhő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában