Pink futás

2023.10.08. 16:51

Futással hívták fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre Győrben - fotók

A színes futások hétvégéje volt a mostani Győrben. Míg szombaton a Klíma Expóhoz kapcsolódó II. Győri Zöld Futás dolgoztatta meg a kocogókat és sportos környezetvédőket, vasárnap kora délután flamingó pinkbe borult az Aranypart a hatodik Pink futás alkalmából.

Bella Violetta

Fotó: Nagy Gábor

Piruló orrokkal és fehéredő szájakkal várták a pink ruhás futók, hogy elkezdődjön a bemelegítés. A hideg idő miatt előkerültek a futósapkák és aláöltözők is, a rózsaszín tütük mellett, amikor az Aranypart II-n elindult a hatodik győri pinkfutás. Babakocsival, kutyával, futóbiciklivel egyaránt kísérték a lufis színes menetet, mely a belváros felé vette az irányt, majd onnan vissza, hiszen a regisztráció egyben tombolajegyet is jelentett, támogatók felajánlásait nyerhették el a pinkbe öltözött futók és sétálók. A rendezvényen a helyi Esély a Gyógyulásra – Rákbetegek Győri Egyesülete számára gyűjtöttek adományokat.

Kulcsár Nárcisz, az esemény egyik szervezője azt mondta, sajnos az időjárás többeket visszatartott, de így is nyolcvan felett alakult a jelentkezők száma, akik sétával, lazább, vagy erőltetettebb tempójú futással igyekeztek felhívni a figyelmet a szűrés és önellenőrzés fontosságára a mellrák elleni küzdelemben.

Ihász Anna, az esemény moderátora elmonda, hogy Budapest, Székesfehérvár és Győr tartja a futást, másutt az országban nem látja a figyelemfelhívásnak ezt a formáját, viszont Európában és a világban a pinkfutás nagy jelképe lett a mellrák elleni küzdelemnek. Sportolók is, kézisek, kosarasok ebben a hónapban magukra öltik a rózsaszínt, vagy szalaggal jelzik a szolidaritást. A legtöbbek motivációja az, hogy hozzátartozó, vagy barát érintett a betegségben. Aki megtapasztalta, hogy ez az életben milyen nehézséggel jár, az itt van. Sokan nem tudják, hogy hatvanöt felett el sem hívnak, nekünk kell kopogtatni a mammográfia ajtaján.

Pedig hatvanöt év a nyugdíjkorhatár, és utána sem mindegy, hogy milyen életminőségben él az ember, tud-e még az unokáknak örülni, vagy a hobbijainak hódolni, vagy betegségekkel harcol.

dr. Zaupper Tamásné Irén, az Esély a Gyógyulásra, Rákbetegek Győri Egyesületének elnöke elmondja, nagyon fontos a szűrés és az önvizsgálat. – Ha pedig valaki érez valami változást a mellében, a sebészeten van kifejezett emlő rendelés, ott kell jelentkezni. Sorstársi segítő szolgálatként kezdtük az egyesületet, hogy legyen hol beszélgetni a minket érő dolgokról, azoknak is, akik otthon a családot nem akarják vele terhelni.

Itt nem csak a tapasztalatokat de a tippeket is megosztják. Azóta persze klubnapokkal, előadásokkal és hasonló figyelemfelhívó eseményekkel gazdagodott az egyesület tevékenysége.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában