Mindene a kert

2023.10.14. 11:00

A legidősebb kertészként is díjazták Feri bácsit Mosonmagyaróváron

Nemrég töltötte be 92. évét a mosonmagyaróvári Hoffmann Ferenc, aki példásan gondozza kertjét kora ellenére is. Feri bácsi kertjét unokája nevezte be meglepetésként a Legszebb konyhakertek pályázatra. A terménykiállítás keretében nemcsak a kategóriagyőztes címét vehette át, hanem legidősebb kertészként a különdíjat is kiérdemelte.

Mészely Réka

A lusta ember nem él hosszú életet – vallja a 92 éves Hoffmann Ferenc, aki sokat dolgozik a kertben.

Fotó: Kerekes István

Feri bácsi örömmel fogadott bennünket a kora őszi napos időben a csodás kertjében, ahol bizony a gaznak helye nincs! 
– 1963-ban vásároltam a telket, 1969-ben költöztünk be a házba, amit főként magam építgettem. De már akkor javában kertészkedtem. Nekem mindenem a kert – kezdte beszélgetésünket a Hoffmann Ferenc, aki szerint a szép kert titka a jó időjárás, a megfelelő mennyiségű csapadék és persze a sok munka. A példás kertet főként maga műveli most is, bár néhány évvel ezelőtti súlyos betegsége után egy-két feladatot mégiscsak átadott a dédunokának. 
– Ezt az almafát akkor ültettem, amikor még nem állt itt ház, és azóta is hozza a termését, többfajta szőlő van, amikből régebben még bort is készítettem. Tavasztól őszig sokféle zöldség megterem itt, jut az egész családnak – mutatta a bácsi, aki több palántát maga nevel. Odafigyel a permetezésre, sok időt tölt kapálással, hogy a gyomoknak esélyük se legyen. Fontosnak tartja a mozgást, vallja, hogy a lusta ember nem él hosszú életet, ezért nem szabad elkényelmesedni. 
– A reggelem mindig a Kisalfölddel indul, annak évtizedek óta előfizetője vagyok. A kertészkedés mellett sok időt töltök a galambjaimmal is, jelenleg tizennégyet gondozok. A focit is szeretem, az MTE 1904 – Credobus egyik lelkes szurkolója vagyok – tette hozzá Hoffmann Ferenc, aki 66 éve él házasságban, egy lánya, két unokája, négy dédunokája és egy 7 hónapos ükunokája is van. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában