Jubileum

2023.10.06. 20:13

75 éves fennállását ünnepelte a mosonmagyaróvári zeneiskola - fotók

Több díjat is átadtak a Mosonyi Mihály Zenei Alapfokú Művészeti Iskola 75 éves jubileumi ünnepségén, melynek a Flesch Központ pénteken este adott otthont.

Mészely Réka

Az eseményen díjazták a legtehetségesebb diákokat és az Év tanára díjakat is átadták. Fotók: Kerekes István

Hagyománya van annak, hogy a zene világnapján hangversennyel ünnepel a Mosonyi Mihály Zenei Alapfokú Művészeti Iskola. A mostani esemény különlegességét az adta, hogy az iskolánk 75 éve alakult.

– 1948-ban Fáber Anna azt a nemes feladatot kapta, hogy a mosoni MÉZE egyesülés mellé egy önálló, hivatalosan is iskolaként működő zenei képzést indítson. Nemes és szép feladat. Hálásak lehetünk ezért. Az elmúlt 75 év alatt több ezer vagy tízezer gyermek tanult meg hangszeren játszani, ismerte és szerette meg a zenét Mosonmagyaróváron és a környező településeken. Mint minden, az oktatás is folyamatosan változik, azonban egy valami örök. A középpontban álló gyermek. Ahhoz, hogy a mindenkori társadalom embere nyitott, kulturált és lelkileg is gazdag legyen, szükség van a művészetekre. Szükség van ezek megismertetésére. Hiszem, hogy a gyerekeknek régen és most is ugyanakkora szükségük van erre, hiszen lelküket, érzelmi intelligenciájukat így tudjuk fejleszteni. Mi a zenével tesszük ezt elődeinkkel már 75 éve – emelte ki ünnepi beszédében Varga Bence, az iskola igazgatója, aki szerint a zeneiskola feladata mindezeken túl, hogy zeneértő gyerekeket, később felnőtteket neveljen.

Hangsúlyozta: „aki egyszer a Mosonyi Zeneiskolába jár, az mindig is Mosonyis marad. Szinte nincs olyan zenekar, zenész városunkban, aki ne nálunk kezdte volna. Vállaljátok, legyetek erre büszkék. Mi azok vagyunk.”

Az intézményvezető köszönetet mondott a támogatóknak, így a helyi önkormányzatnak is: Iváncsics János mosonmagyaróvári alpolgármesternek emlékplakettet adott át.

A városvezető arról beszélt, hogy igyekeznek minden támogatást megadni az iskolának:

– Fantasztikus az a teljesítmény, amit az iskola nyújtott a 75 év alatt, közel egy Mosonmagyaróvári lakosságnyi diák került ki a falai közül, és ez meglátszik a város zenei életén – húzta alá Iváncsics János, aki szintén emléklappal köszönte meg Varga Bencének a munkát.

Az alkalomra egy kisfilm készült, benne neves, néhai pedagógusokra is megemlékezve. Varga Bence köszönetet mondott az elődöknek, emlékplaketteket adott át Hernádi Sándor korábbi igazgatónak, a Stockerau-i, somorjai és soproni zeneiskolák képviselőinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában