Bornapok Nyárzáróval

2023.08.21. 14:39

Sok újdonsággal várják csütörtökön a borkedvelőket a 16. Győri Bortörténelmi Napokon

Tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Győri Bortörténelmi Napokat idén Győrben augusztus 24 és 27 között. A négy napos gasztronómiai fesztivál küldetése Magyarország jelentős borvidékeinek és azok pincészeteinek bemutatása - hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón, amit a Pannonhalmi Borteraszon tartottak.

Simon Roberta

Fotó: Csapó Balázs

- Idén 52 faháznál kóstolhatnak a kilátogatók helyi és országosan elismert borászatok pincéitől. A jobbnál jobb nedűkhöz pedig szórakoztató programokat kínálunk - emelte ki Venesz Klaudia, a MÜFE kommunikációs koordinátora.

Chill Zone a Széchenyi téren

A felelős alkoholfogyasztást preferáló rendezvényt ezúttal négy helyszínen rendezik meg a barokk belvárosban.

- A Széchenyi téren bor-chill-zónát alakítunk ki, ahol a Pannonhalmi Borvidék mellett a Mátrai, Tokaji és Szekszárdi remekeket mutatják be kellemes zenei aláfestéssel, amiről lemezlovasok gondoskodnak. Jazz, ambiente stílussal egy meghittebb, beszélgetős, pihentető közegbe érkezhetnek a borkedvelők - emelte ki Venesz Klaudia.

- A Dunakapu téren Villány, Neszmély, Eger, Tokaj, a Dél-Balaton és a Somló zamatait csillogtatják meg. A hangulatot élőzenei koncertek fokozzák:  Jazztelen (blues-rock), a Dániel Balázs Trió (boogie-woogie), a Matchboys (rockabilly) és a Jambalaya (világzene) is szerepel a fellépők sorában. 

A 16. Győri Bortörténelmi Napokat szombaton a nyárzáró koncert koronázza meg Geszti Péterrel 

- tette hozzá a koordinátor. 

Borkóstoló lugas a Barosson

Üdítő újdonságként bekapcsolják a Baross utat is a helyszínek közé. A Szekszárdi, Móri, Tokaji, Egri, Zalai és Balatoni Borvidék borait a sétáló borkóstolók hangulatát idézve, a szőlőlugassá varázsolt utcában lesz érdemes megízlelni.

A négynapos fesztivál negyedik helyszíne Baross út, a Széchenyi tér és a Dunakapu tér mellett a Káptalandomb lesz. Ugyanis a programáradatba az MCC győri képzési központ is bekapcsolódik borászati témájú pódiumbeszélgetésekkel. 

MCC programok a Káptalandombon

Dömötör Mihály az MCC képviseletében elmondta, hogy a képzési helyszínük előtti mini színpadon három érdekes kerekasztalbeszélgetéssel várják az érdeklődőket.  - A fesztivál második napján, augusztus 25-én 16 órától. Az első vendégünk Stumf István lesz, aki történelmi borvidékek múltjáról, jelenéről és jövőjéről mesél. Beszélgetünk Gere Andrea és Babarczi Zsuzsanna női borászokkal saját tapasztalataikról. Valamint meghívtunk két elismert levéltárost is, Nemes Gábort és Dénesi Tamást, akik szőlészet és borászat fejlődéséről, alakulásáról számolnak be a püspöki és szerzetesrendi birtokokon - ismertette Dömötör Mihály.

Borverseny győztes tételei

A Fesztivál Bora borverseny vak kóstolóját augusztus 15-én tartották, amelynek eredményéről a hétfői sajtótájékoztatón beszéltek. A 11 bíra a megmérettetésen 47 tételt értékelt, a fehér, vörös és édes kategóriákon felül idén már a habzóbor is szerepet kapott.

A győztes tételekről a Pannonhalmi Borteraszon rántották le a leplet:

A Fesztivál fehérbora a Hangyál Pincészet Geminije. A 2021-es bor a Pannonhalmi Borvidék remeke, egy kiváló rajnai rizling.

A Fesztivál habzóbora kategória nyertese a Garamvári Szőlőbirtok Lellei Furmint Brutja. A 2019-es, visszafogottan gyümölcsös pezsgő kiemelkedően magas bírálati pontszámot ért el, ami külön öröm a szervezőknek, hiszen a jobb, külföldi habzókat is kenterbe verte.

A Fesztivál vörösbora a Cseri Pincészet Legendája. A 2018-as, Merlot és Cabernet Franc házasításából született tétel szintén magabiztos győzelmet aratott. Ezzel a Pannonhalmi Borvidék nívóját erősíti.

A Fesztivál édes bora a Holdvölgy 2011-es Culture-ja. A szakértők szerint az aszú győzelme nem okozott meglepetést.

A Fesztivál rozéja a Pannonhalmi Főapátság Pincészetéből kikerült ki idén, a Tricollis Rosé (2022).

- A verseny díjazottjainak sora jól példázza, hogy habár a Pannonhalmi Borvidék egy nagyon apró szegmense a magyar bortermő területeknek, de a jól megválasztott fajták telepítésével és a borászok aprólékos és szakértő munkájával a saját borvidékünkről is kerülnek ki olyan tételek, amelyek bárhol megállják a helyüket - fogalmazott Illés Tamás, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének marketing- és kereskedelmi vezetője.

 - A győrieknek szerencsére már nem kell bemutatni a helyi borvidék tételeit, viszont, hogy újdonsággal is kedveskedjünk a 16. Győri Bortörténelmi Napokon nagy hangsúlyt fektetünk a habzóbor kínálatra, ami a csökkenő borfogyasztás mellett egyre nagyobb teret hódít. Jó borkalandozást kívánok mindenkinek a hétre - fűzte hozzá a szakember.

A Feszivál Bora díjátadót csütötökön 18:10-kor tartják meg a Dunakapu téren.

Gyűjtse a pecséteket!

- A programfüzet promóciós felületére mindhárom helyszínről begyűjtött pecséteket retro pohárra vagy retro pohártartó táskára lehet beváltani - hívják fel a bornapokon kalandozók figyelmét.

Pergel Elza, alpolgármester azt emelte ki, hogy a Győri Bortörténelmi Napok egyfajta tradíció városunkban. - Mi magyarok nem csak szeretjük a bort, de minőségi nedűket is készítünk, amihez meg van a kellő szaktudás a hazai szőlészek, borászok kezében. Büszkén kihúzhatjuk magunkat, azok mellett a nagynevű nemzetek mellett, akik évszázadok óta híresek a borkészítésről - mondta el dr. Pergel Elza. - Emellett az egyes helyszíneken színes gasztronómiai kínálattal is várják a látogatókat. A foodtruckokból tépett húsosszendvicset, lángost, kolbászt is lehet vásárolni, de az édesség sem marad ki a sorból - tette hozzá.

Stand-up és borhajó

Az Apátúr-ház stand-up zónává alakul pénteken és vasárnap. A romkocsmaként funkcionáló udvaron két este a humoré lesz a főszerep. Badár Sándor és Porkoláb Tamás boros estje, valamint Ács Fruzsi és Bellus Pisti fellépése garantálja a jó hangulatot. A zenei és stand-up programok ingyenesen látogathatók.

-A BorPont pezsgő mesterkurzust, a Bubbly Shop prosecco kóstolót tart, és a Therápia Borhajó is ki fog futni a Duna vizén. A programfolyamot a Győri Művészeti és Fesztiválközpont web- és facebook oldalán is érdemes lesz követni, a fesztivál végéig érdekes információkkal és élő bejelentkezésekkel készülünk - zárta a programkavalkádot Venesz Klaudia.

Nyitás minden nap 16 órától. Csütörtökön éjfélig, pénteken és szombaton hajnali kettőig, vasárnap pedig es te 11 óráig lesznek lesznek nyitva a faházak.

Programleírás helyszínekkel napi lebontásban

Augusztus 24., csütörtök

17:30 Az Európai Borlovagrend győri legátusának felvonulása a Városház térről a Dunakapu térre

Borutca – Baross út: 16:00-24:00 Bor & Gasztro

Bor-Chill-Zone – Széchenyi tér: 16:00-23:00 Wine & Music – Infragandhi

Bor Live – Dunakapu tér: 
18:00 Polgármesteri köszöntő
18:10 Fesztivál bora díjátadó
19:30 Renáta & Kónyai Tibor feat. Vázsonyi János (saxofon) (jazz)
21:00 Jazztelen (blues-rock)

Augusztus 25., péntek

Borutca – Baross út: 16:00-02:00 Bor & Gasztro

Bor-Chill-Zone – Széchenyi tér: 16:00-02:00 Wine & Music – DJ Pozsi

Bor Live – Dunakapu tér:
17:00 Dániel Balázs Trió (boogie-woogie)
19:00 Matchboys (rockabilly)
21:00 Jambalaya (világzene)

Stand-up zone – Apátúr-ház: 19:00 Badár Sándor és Porkoláb Tamás standup estje. (Belépés limitált (250 fő) létszámban.)

Kísérőprogram:
Pódiumbeszélgetések az MCC győri képzési központban (9021 Győr, Apor Vilmos Püspök tere 3.)
16:00 Bortörténelem, történelmi borvidékek múltja, jelene, jövője. Résztvevők: Kovács Zoltán (az MCC Üzleti Ismeretek Műhely vezetője), Dr. Stumpf István (egyetemi tanár, volt alkotmánybíró)
17:00 Fiatal női borászok karrierútjai. Hogyan legyél borász? Résztvevők: Gere Andrea (borász, a Grapelove márka tulajdonosa), Babarczi Zsuzsanna (borász, Babarczi Szőlőbirtok)
18:00 Szőlészet és borászat a püspöki és szerzetesrendi birtokokon az elmúlt évszázadokban. Résztvevők: Dr. Nemes Gábor (Győri Egyházmegyei Levéltár), Dr. Dénesi Tamás (Pannonhalmi Főapátsági Levéltár)

18.00 Buborékok bűvöletében – gyöngyözőktől a Champagne-ig. Mesterkurzus magyar és külföldi pezsgőkről és gyöngyözőkről, 7 tételes kóstolóval.
Spanyol Cava, francia Champagne, olasz Prosecco, de a legjobb magyar pezsgők sem hiányozhatnak a sorból.
Helyszín: BorPont kóstolóterem (Győr, Teleki L. u. 42.) – Információ: www.bor-pont.hu

18:30 Therápia borhajó – borkóstoló NagyRobival a Duna és a Rába vizén (Információ, jelentkezés: www.therapia.hu)

19:00 Borvacsora a Fesztivál Bora verseny díjazott tételeivel a LaMaréda étteremben. Információ: www.lamareda.hu

Augusztus 26., szombat

16:30 Borlovagrendi felvonulás (Megyeház tér – Baross út – Kazinczy utca – Széchenyi tér)

Borutca – Baross út: 16:00-02:00 Bor & Gasztro

Bor-Chill-Zone – Széchenyi tér: 16:00-23:00 Wine & Music – DJ Bob (Mandala Random Jazz)

Bor Live – Dunakapu tér: 19:00 Nyárzáró koncert – Best of Geszti. Warm up: Náksi.

Kísérőprogram:
17:00 Prosecco Superiore @ Bornapok – prosecco kóstoló. Helyszín: Pannonhalmi Borterasz. Bővebb információ: bubblyshop.hu

18:00 Therápia borhajó – borkóstoló NagyRobival a Duna és a Rába vizén

Augusztus 27., vasárnap

Borutca – Baross út: 16:00-22:00 Bor & Gasztro

Bor-Chill Zone – Széchenyi tér: 16:00-22:00 Wine & Music – DJ Medgya

Bor Live – Dunakapu tér:
16:30 Dirty Slippers (pop-rock)
18:30 Romungro (világzene)
20:30 Swing á la Django (gipsy swing)

Stand-up-zone – Apátúr-ház: 18:30 Bellus Pisti és Ács Fruzsi stand-up estje (Belépés limitált létszámban.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában