Ápolják a múltat

2023.08.23. 08:46

Búcsún gyűjtenek Kistata értékeinek megőrzésére Szilban

A Kistata Fennmaradásáért Egyesület idén hatodszor rendezi meg a kistatai búcsút szeptember 3-án. Adománygyűjtést szerveznek, a befolyt összeget újra felújításokra fordítják.

Vámos Annamária

Pákai Péter a felújított sírkertben. A fő cél a kereszt megmentése volt.

Fotó: Németh T. Ferenc

Ma Szil része, de 1934-ig önálló település volt Kistata, ami már az 1400-as években is létezett. A Pákai testvérek, akiknek már édesapja is 1983 óta a kistatai egyházközség elnöke, azon fáradoznak, hogy a XVIII. században nemesek lakta településrész értékeit megőrizzék. 

Az egyesület újragyártatta egy 1963-as felvétel alapján a templomi zászlót, elkészült a templom külső megvilágítása, majd új haranglábat is állíttattak. A temető felújítása márciusban kezdődött. A ciprusfák koszorújában megbújó régi sírkertben, ahova 1952-ig temetkeztek és ahol megközelítőleg 4000 lélek nyugszik, a mai napig vannak gondozott sírok. A fő cél a kereszt megmentése volt, melyet alábetonoztak, szegély- és térkövezést kapott, és adományból származó faoszlopok övezik a murvás utat, amit növények szegélyeznek majd. 

A falu lakói, az egyesület tagjai együtt fáradoztak azon, hogy a temető igazi látványosság legyen, és kerítéssel szeretnék még körbevenni. A távlati tervek között szerepel a régi síremlékek megmentése. 
A településre érkezőknek érdemes megállni, megcsodálni a régi templomkertet, és elgondolkodni életről, halálról, s arról, vajon mi végre is vagyunk itt ezen a földön. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában