kisalfold.hu videó

2023.08.11. 17:56

Az elefántok világnapja: különleges programok a győri állatkertben - Fotók, videó

Jó dolga van felénk az elefántoknak, legalábbis a győri állatkertben biztosan. Elefántházuk a legújabb és ezzel együtt a legmodernebb az országban. Augusztus 12-én tartják az elefántok világnapját, erre külön programokkal készülnek, a sajtó munkatársai pedig pénteken megbizonyosodhattak róla, hogy milyen úri módon tölti napjait náluk a legtermetesebb szárazföldi emlős.

Gyurina Zsolt

Az elefántok világnapján akár a többtonnás állatok fürdetését is megtekinthetjük.

Fotó: Rákóczy Ádám

A győri elefántház titkai 

- A négy bika, Pembe, Rungwe, Kito és Bou-Bou külön fedett lakrésszel rendelkezik, amelyek azért egyenként i stágasak, 40-50 négyzetméteresek; Pembének, a vezérnek kettő is adatik. Ezen kívül a házban van még egy 600 négyzetméteres homokos kifutójuk, a szabadban pedig egyhektáros területük, ahová nyáron kimehetnek. A négy állat oda barangol, ahova akar, ott alszik, ahol akar, és élnek is a lehetőségekkel: mint Tóth Zoltántól, a győri állatkert kommunikációs munkatársától megtudtuk, a napokban is hajnalig bandáztak, és együtt aludtak négyen Pembe lakrészében.
 

A Jurassic Park című film egyes jelenetei jutottak eszembe, amikor kollégáimmal bebocsátást nyerhettünk az elefántház elzárt részeibe. Tízcentis fémoszlopok, vaskos rácsok plafontól a földig. Az elefántok ugyan általában békés, barátságos jószágok, de azért fő a biztonság. A rácsok jelenlétét indokolhatja, hogy mondjuk a legidősebb, a 22 éves vezérbika, Pembe cirka öt tonna, az egyik oszlopon pedig - hasonlóan, mint egy gyermekszoba szekrényén - piros filctollal rajzolt nyíl mutatja társa, Kito vállmagasságát: három méter 20 centi. 

Jobb, ha nem bőszülnek fel

Tagbaszakadt lények tehát, a szabad kontakt ennek megfelelően néhány éve tiltott. A gondozók beterelnek elénk egy állatot, tisztes távolságból megcsodálhatjuk, amint egészségügyi viziten megnézik, amint a rácsokon átnyújtja nekik ormányát, fülét, talpát. Az ellenőrzés mellett a lényeg a szoktatás, mert időnként például ide-oda szállítani kell őket, vagy vért kell venni tőlük, és jobb, ha addigra tudják, mire számíthatnak és nem veszik zaklatásnak a nyúlkálást. 

 

Az elefántok nálunk élhetik a saját életüket, minden róluk szól 

 

- szögezi le kísérőnk, az állatkert kommunikációs munkatársa, Tóth Zoltán.

Új hálószobabútor

- Néhány hete Pembe éjszaka álmában összeesett, a tűzoltóknak kellett lábra állítaniuk. Azóta vizsgálatok során esett át, szerencsére úgy tűnik, hogy semmi baja - nyugtat meg minket Tóth Zoltán. - Az eset után új hálószobabútort kapott, mert nem szeret fekve aludni. Elhelyeztek nála egy ormánytartót, és a kényelme érdekében felszereltek egy vastag farönköt a falra, hogy annak támaszkodjon neki. 

Elhangzik, hogy az élelmet az egyik áruházlánctól kapják, amely így támogatja az önkormányzati fenntartású állatkerteket. Győr öt áruházából érkezik az a megmaradt élelmiszer, amelyet teljes áron már nem árulnának ki a vásárlóknak. Az ötcsillagos szálloda további kínálatához tartozik, hogy kint és bent is van medence, de érdekes módon az elefántok nem nagyon használják ezeket, a bentiben ezért például most a zebramangusztákat helyezték el.

Széles, tágas a tér

Az elefántház körbejárásával végzünk - az utolsó zárja be a kaput, szól az ukáz, na nem azért, mintha a súlyos állat utánunk battyogna a lépcsőkön, inkább a látogatók ne sétáljanak le hozzájuk. Végezetül kinézünk a szabadba. Nem messze tőlünk a tágas téren ballagnak az állatok, egyikük meglát minket, odasétál hozzánk, ormányát felénk tolja, erre azért Tóth Zoltán figyelmeztet: húzódjunk sürgősen beljebb. Amúgy nem is olyan nehéz megkülönböztetni egymástól a példányokat: Kítónak például nincs agyara, Pembének nagy, Bou-Boué kicsi, míg Rungwe ormányán van egy vágás. Az állatok gondozói heti váltásban látják el, ismer már mindenkit. Összeszokott kis csapat vigyáz az elefántok nyugalmára. 

Így fürdik a füles

Az elefántok világnapján a győri állatkertbe kilátogatók szombaton megtekinthetik akár az állatok tízóraizását 11 órakor, bemehetnek az amúgy ritkán nyitott házukba, részt vehetnek az orvosi tréningeken, a fürdetésen, etetésen. 

 

KÉPALÁ: Az elefántok világnapján akár a többtonnás állatok fürdetését is megtekinthetjük. Fotó: Rákóczy Ádám

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában