Támogatás

2023.08.07. 08:48

A győri Széchenyi István Egyetem segíti családot alapító szíriai hallgatóit

A győri Széchenyi István Egyetem nemcsak kiemelkedő akadémiai eredményeknek és sikeres karrierutaknak ad otthont, de sokszor a hallgatók magánéletében is fontos szerepet játszik. Így történt ez két szír fiatalnál, Marianál és Basselnél is, akik ösztöndíjas házastársakként érkeztek Győrbe, és itt váltak családdá. Az intézmény támogatja őket tanulmányaik befejezésében.

Széchenyi Egyetem

Maria és Bassel egy hónapos kisbabájukkal, Manuelával. Fotó: Májer Csaba József

A Széchenyi István Egyetem évről évre erősebb nemzetközi hallgatói közösséggel rendelkezik, amelynek tagjai már a világ hetven országából érkeznek. Az intézmény arra törekszik, hogy mindenben segítse az itt tanulókat, ami igaz az olyan különleges élethelyzetekre is, mint két szíriai fiatalé, Maria Sioufié és Bassel Farahé. Előbbi 2021 szeptemberében kezdte meg tanulmányait a Széchenyi-egyetemen Stipendium Hungaricum ösztöndíjasként, infrastruktúra-építőmérnök mesterszakon. Férje, Bassel Farah egy évvel később követte őt, az Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak keretében, ugyanezen a szakon. A házaspár gyönyörű kislánya, Manuela egy hónapja született meg, és nem is lehetnének boldogabbak.

Az ösztöndíjak megpályázásakor céljuk kifejezetten a Széchenyi István Egyetem és Győr volt, mivel hosszas kutatás után arra jutottak, hogy ez az intézmény és ez a város felel meg leginkább terveiknek. A házaspár azt mondja: barátságos és készséges emberek veszik őket itt körül, a helyiek befogadók. Nagyon megszerették Magyarországot, Győrt pedig különösen.

A Széchenyi István Egyetem Nemzetközi Programok és Alumni Központjának munkatársai – Mészáros Márta, Páliné Nyiri Sylvia Kinga és Bartha Nikolett – ajándékot adtak át a családnak az intézmény nevében. Fotó: Májer Csaba József

Az egyetemi oktatás színvonalával mindketten rendkívül elégedettek, és úgy vélik, hogy a Széchenyi István Egyetemen hallgatónak lenni nemcsak szakmailag, hanem emberileg is egyedülálló élmény. Összehasonlítva a szíriai alapképzésen szerzett tapasztalataikkal, Bassel kiemelte, hogy a hallgatók itt interaktív órákon vehetnek részt, ahol fejleszthetik prezentációs képességeiket, és hasznos gyakorlati tudásra tehetnek szert. „A Széchenyin minden jobb: az infrastruktúra, a kollégiumok, az oktatók és az egyetem összes dolgozója egyaránt. Itt igazán fontos a véleményünk, és a hallgató nem csak egy szám. Olyan támogató légkör vesz minket körül, melyben érezhetjük, hogy minden kérdés számít, és nyitottan, segítőkészen fordulnak felénk” – sorolta.

Az ifjú férj tervei között szerepel, hogy elvégezze a Széchenyi István Egyetem doktori képzését is, a feleség pedig szeretne mihamarabb visszatérni a tanórákra, hogy befejezhesse tanulmányait. Örülnek annak, hogy ebben az intézmény is segíti őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában