Családias környezet a gyerekeknek

2023.07.01. 10:00

Másik ingatlanba költözött a Gyermekek Átmeneti Otthona Mosonmagyaróváron

Új ingatlanba költözött a Gyermekek Átmeneti Otthona: a fenntartó Mosonmagyaróvár Térségi Társulás erre a célra egy családi házat vásárolt, ahol tizenkét gyermeket tudnak befogadni.

Mészely Réka

A Gyermekek Átmeneti Otthonának munkatársai Novics Bernadett intézményvezetővel (jobb szélen) az új épületnél, ahol baba-mama szoba és konyhakert is helyet kapott. Fotó: Mészely Réka

A gyermekeket átmenetileg befogadó Lengyári úti intézmény új helyre költözött: néhány hete már a közelben lévő családi otthon nyújt fedelet a kicsiknek. Látogatásunkkor éppen tíz gyermeknek, akik hat és tizenöt év közöttiek. 

Az új otthont szerdán adták át ünnepélyesen a térség polgármesterei, a mosonmagyar- óvári önkormányzati képviselők jelenlétében, ökumenikus áldással. Az intézmény munkatársai készültek vendéglátással, finomságokkal és dekorációval. Árvay István mosonmagyar- óvári polgármester köszöntője mellett Novics Bernadett intézményvezető szólt a beruházás fontosságáról. 

– Szerettünk volna egy olyan épületet, ami családias, gyerekközpontú, az intézményi jelleg helyett inkább otthonos. A fogyatékossággal élőket fogadó Naposház is kinőtte a Lengyári úti épületet, így felmerült, hogy a Gyermekek Átmeneti Otthona számára egy új ingatlant keresünk. Így találtunk rá a Ferenczy Károly utcai családi házra, amely méretében és elosztásában is megfelelt a céljainknak – kezdte beszélgetésünket Novics Bernadett, a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ vezetője. 

A közel 190 négyzetméteres házban hat helyiség kapott helyet, köztük egy baba-mama szoba, amelyben három év alatti kicsit tudnak fogadni az édesanyjával. Jelenleg egyébként a tizenkét férőhelyes intézmény tíz gyermeket lát el, akik hat és tizenöt év közöttiek. Az ingatlant a jogszabályoknak megfelelően alakították át. Egy kis konyhakertje is van, ahol már zöldségek teremnek. Hamarosan a játszóteret is áttelepítik a Lengyári útról. 

– Számos ok lehet, amiért átmenetileg a munkatársaimnak kell vállalniuk a gondozást. Lehet, hogy beteg a szülő, vagy nem megfelelőek az otthoni életkörülmények. Nagy öröm, hogy a gyerekek jól érzik magukat az új otthonban, amely családias, nyugodt, biztonságot nyújt. A feladatokat hat kollégám látja el – új szakmai vezetőnk Vidra Beáta –, szorosan együttműködve a családsegítő és esetmenedzser kollégáimmal – emelte ki az intézményvezető, akinek szavai szerint eltérő, hány napot tartózkodnak az otthonban a gyerekek. Lehet három nap, de akár egy év is. A cél azonban mindig az, hogy mielőbb visszatérhessenek a családjukba. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában