Búzaszemek a nélkülözőknek

2023.07.20. 21:36

Magyarok kenyere – Győr-Moson-Sopronban is gyűlnek a búzaszemek, az összegyűlt terménnyel a rászorulókat támogatják

A „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program a magyar gazdák önzetlen, segítő szándékú összefogása, akik vármegyénkben is hét gyűjtőponton adhatják le termény­adományaikat. Tavaly Győr-­Moson-Sopronban több mint kétszáz gazdálkodó mintegy harmincezer kilogramm búzát ajánlott fel a nemes cél érdekében. A Magyarok Kenyere program fő célja karitatív, a búzaszemek Magyarország egész területéről, valamint a Kárpát-­medence magyarlakta településeiről érkeznek. Az adományozott búzát megőrlik, végül lisztként jut el a rászorulók ellátásával foglalkozó egyházi és civil szervezetekhez, intézményekhez.

Ollári Gergely

A kajárpéci Major Béla minden évben örömmel fogadja és raktározza el a felajánlott búzaszemeket.

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Csapó Balázs

Tavaly több mint kétszáz megyei gazdálkodó 28.740 kilogramm búzát adományozott, ebből 17.250 kilogramm lisztet őröltek, és további 500 kilogramm liszttel támogatta a programot a Lipóti Pékség. Összesen mintegy tízezer kilogramm lisztet tudtak szétosztani 15 megyei szervezetnek, 8.200 kilogrammal pedig megyén kívüli szervezeteket támogattak. 
A terményen kívül tavaly tizenketten összesen több mint félmillió forinttal is segítették a Magyarok Kenyere Alapítvány munkáját. Az adományokat végül olyan szervezetek kapták, mint például a csornai Szociális és Gyermekjóléti Központ, a mosonmagyaróvári Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium, vagy éppen a Győri Egyházmegyei Karitász. 

Major Béla, a Sokoróaljai Gazdák Földtulajdonosi Közösségének vezetője a program kezdete óta részt vesz az akcióban, immáron tizenhárom éve. A gyűjtőpontoknál ma is megtalálható a neve, minden évben örömmel fogadja és raktározza el a felajánlott búzaszemeket. 

A gazdák bőkezűek, tavaly mintegy 30 ezer kilogramm búzát ajánlottak fel megyénkben. 
Fotó: Csapó Balázs / Forrás: Kisalföld archív

– A környező falvak gazdái minden évben bőkezűen adakoznak, és hozzák el a felajánlott búzaszemeket. Öröm látni, hogy évről évre egyre többen csatlakoznak hozzájuk. Mindegyikük úgy gondolja, hogy amit ad, annak a sokszorosát kapja vissza az élettől. Én magam is szívesen támogatom ezt az ügyet, mert úgy érzem, hogy amit nekünk a föld ad, abból juttatnunk kell oda, ahova nem jut – fogalmazott lapunknak Major Béla. Hozzátette: – A munkánkat az időjárás nagyban befolyásolja, de mi, gazdák, mindig bízunk a jobb termésben. Az akció kapcsán pedig abban, hogy minél több felajánlás érkezik. 

A lemérést követően az összegyűjtött búzaszemek Major Bélánál is külön zsákokba kerülnek, majd az akció végeztével szállítják el azokat a csornai malomba. A rászorulókat támogató szervezetek, intézmények végül lisztként kapják meg az adományokat. Mint mondja: minden évben vannak bőkezű gazdák, nála is megfordult már olyan, aki közel ötszáz kilo­grammot adakozott. 

– Az akció legfontosabb üzenete, hogy a gazdák is támogassák a rászorulókat. Az adományok minden évben jó helyre kerülnek, cél, hogy egyetlen rászoruló se maradjon kenyér nélkül – tette hozzá Major Béla. 

A búzaadományokat augusztus 20-ig lehet leadni a kijelölt helyeken, ahol zsákokat biztosítanak. 

Várják az adományokat

Gyűjtőpontok: Kovács Jenő (9444 Fertőszentmiklós, Virágvölgy út 14.), Krass-Tóth Melinda (9244 Újrónafő, Kossuth L. u. 21.), Major Béla (9123 Kajárpéc, Miklósmajor 1.), Németh Gergely (9317 Szany, Kis u. 11.), Derdák Gábor (9473 Egyházasfalu, Fő utca 87.), Péntek Lajos (9242 Jánossomorja, Szent István u. 114.), Vissi-Kelemen Adrienn (9461 Lövő, Vasúti sor 8.). A Magyar Örökség díjas programot pénzadományokkal is támogathatják: Magyarok Kenyere Alapítvány, számlaszám: MKB Bank Nyrt., 10300002-10623342-49020015. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában