Kilépés a sakktáborból

2023.07.12. 14:21

Diákok múzeumi kalandozásai a Zárdamúzeumban Szilban

Vámos Annamária

A táborozók lelkes csapata vállalta egy napra, hogy múzeumőrökké válnak.

Fotó: Csornai Múzeum

Egy programsorozat egyik állomásaként a Csornai Múzeum munkatársai Szilban a Zárdamúzeumban fogadták múlt héten a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Általános Iskola és a Szigetközi Sakkozók Sportegyesülete által közösen szervezett sakktábor résztvevőit. 

A gyerekek megismerték a múzeum történetét, amely egykor zárdaként funkcionált. 120 évvel ezelőtt az Isteni Megváltó Leányai Szerzetesrend tevékenysége nyomán osztatlan oktatási rendszerű iskola működött itt. A múzeumot 2019-ben nyitották meg a közönségnek. A nővérek egykori lakrészében berendezett kiállítás történeti termében interaktív múzeumpedagógiai foglalkozást tartottak, melynek végén egy egyszerű feladatsorral tesztelték a három sakkcsapat tagjainak, a Vad Oroszlánok, a Janika és a többiek és a Csornai HUN-osok figyelmét. 

Fotó:  Csornai Múzeum

Másnap a Csornai Múzeumba a Csornai Családsegítő Szolgálat Erzsébet-táborosai érkeztek. A gyerekek a Museum Servitium Custodia, vagyis a Múzeumőr Szolgálat tagjaivá váltak, és követniük kellett szolgálati naplójuk előírásait. A diákok az idegenkezűség nyomait kutatták a múzeum kiállításaiban. A lelkes mú- zeumőrök, latin néven custosok kiváló őrszemeknek bizonyultak, mivel valamennyi nyomot megtalálták, valamint még az elkövetőket is azonosították. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában