Nemzetközi találkozó

2023.07.28. 14:38

A világ minden tájáról érkeztek cserkészek Sopronba - videók, fotók

A Hetednapi Adventista Egyház Sopronban tartja meg négyévente esedékes nemzetközi cserkésztalálkozóját, amelyre közel háromezer fiatal érkezett a világ minden pontjáról.

Papp Fanni

Az egyház nemzetközi cserkészmozgalmában több millió fiatal vesz részt világszerte. Fotók: Szalay Károly

A nemzetközi cserkésztábort július 25-én nyitották meg és augusztus 1-jén zárják Sopronban, a Lővér Campingben. Összesen 28 országból jöttek cserkészek. A fiatalok többsége európai országokból érkezett, de vannak csapatok Dubajból, Új-Zélandról vagy az Egyesült Államokból is.

– A cserkésztáborral az a célunk, hogy az egyházunk fiataljait összefogjuk és Isten országa számára felkészítsük őket, hogy hasznos és segítő emberekké váljanak a világban. A nemzetközi találkozóra négyévente kerül sor, mindig más országban. Idén Magyarországra, azon belül is Sopronra esett a választás. A tábor jelmondata a „Számíts rám is”, ami illik a városhoz, hiszen az 1921-es népszavazáson a soproniak azt üzenték Magyarországnak, hogy számíthatnak rájuk – mondta el Ócsai Tamás, a Hetednapi Adventista Egyház Magyar Uniójának elnöke. – Az egyház nemzetközi cserkészmozgalmában több millió fiatal vesz részt világszerte. A cél, hogy a 12–18 év közötti adventista fiatalokat megtanítsa a keresztény élet alapjaira és arra, hogy felnőtt korukban hasznos tagjai legyenek a társadalomnak – fűzte hozzá.

A táborozó fiatalok számos programon vehetnek részt. Például megtanulják, hogyan kell varrni, különböző eszközökkel dolgozni és lovagolni, de olyan képességeket is elsajátíthatnak, mint a homokzsákok feltöltése katasztrófa esetén. Mindemellett reggelente és esténként áhítaton vesznek részt.

– A nemzetek külön altáborokban vannak. Érdekes látni, hogy kulturálisan mennyire különbözőek vagyunk. Ez a találkozó remek alkalom arra, hogy egymástól tanuljunk és ismerkedjünk. Mindezek mellett a fiatalok lelki utazását is segítjük azzal, hogy ide jöttünk Sopronba. Életvezetési kérdésekben kaphatnak válaszokat és tanácsokat adunk, hogyan éljenek kiegyensúlyozottan, amivel utat mutathatnak másoknak – részletezte Dejan Stojkovic, a Hetednapi Adventista Egyház Transz- európai Divíziójának ifjúsági és cserkészvezetője.

Hozzátette, Magyarországra azért is esett a választás, mert látták, hogy erős keresztény gyökerekkel rendelkező ország, ahol biztonságban érezhetik magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában