Egy évtized

2023.06.24. 22:34

Tortával ünnepelte Lébény várossá alakulása tíz évét - sok-sok fotó

Éppen tíz éve kapta meg a városi rangot Lébény, melyet most Ízőrző Napon ünnepeltek, többek között tízméteres kaláccsal és tortával.

Mészely Réka

Lébény torta - Fotó: Kerekes István

Egy évtizede város Lébény. Ehhez kapcsolódóan a bűvös tízes szám köré több programot is szerveztek. Eközött a legnagyobb az Ízőrző Nap, melyet szombaton rendeztek meg.

– Amikor tavaly elkezdtük a közös gondolkodást a tízéves évforduló kapcsán, az energiaválság miatt kérdéses volt, hogy a költségvetésben lesz-e erre a célra forrás. Ám takarékoskodtunk, áttértünk fa- és széntüzelésű fűtésre. Az élet is rákényszerített a spórolásra. Hogy mégis méltóképpen megünnepeljük a tíz évet, a helyi civil szervezeteket kértük fel erre – hangsúlyozta Kovács Gábor lébényi polgármester.

Fotók a tortáról is

Az Ízőrző napon tizenhat csapat mérte össze gasztronómiai tudását. Molnár Istvánné és Kollár Bence helyi vendéglős zsűrizte az ételeket, közte a halászlétől a pörkölteken keresztül a hamburgerig. Érdekesség, hogy az ételek nevébe is be kellett csempészni a tízes számot. Így például a hivatal csapata tízgombás tokánnyal rukkolt elő. De az eseményre elkészült egy tízméteres kalács és több torta is.

– A várossá válás egy lassú átalakulási folyamat, olyan, mint egy pályamódosítás egy bolygónál. Polgármesterségem alatt érdemeltük ki ezt a címet, és majd az utódaink élvezhetik ennek hatásait – emelte ki a városvezető, megjegyezve, hogy elöljáróként abban elkötelezett, hogy Lébény folyamatos fejlődésben legyen. Kovács Gábor még kiemelte Lébény mikrotérségi szerepét is.

A tizedik évfordulóhoz gratulált Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is, és Kovács Gáborral együtt adta át a főzőverseny díjait. Ezúttal a helyi horgász egyesület nyerte el a fődíjat, így ők birtokolhatják a vándor vindőt egy évig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában