Petőfi 200 Mosonmagyaróváron

2023.06.01. 19:22

A velünk élő Petőfi - Kortárs képzőművészeti kiállítás nyílt a Flesch Központban

A velünk élő Petőfi címmel nyílt kortárs képzőművészeti kiállítás a Flesch Központban csütörtökön este.

kisalfold.hu

Tolnay Imre képzőművész, egyetemi tanár sorra elemezte a kiállított műveket. Fotó: Kerekes István

A MANK Nonprofit Kft. 2021 decemberében nyílt alkotói pályázatot írt ki a Petőfi Bicentenáriumhoz kapcsolódva, melyben arra hívta a képző- és iparművészeket, hogy alkotásaikkal járuljanak hozzá Petőfi Sándor kortárs recepciójához. A Velünk élő Petőfi című pályázatra beérkező műalkotásokat áttekintve kirajzolódott egy pszichológiai vonatkozású közös megközelítésmód, mely a legtöbb kortárs reflexióban visszaköszönt. Mégpedig az, hogy milyen meghatározó a személyes találkozások első benyomása, még akkor is, ha a találkozás csak közvetve, évszázadok távlatában valósul meg. 

Idén Petőfi Sándor nemzeti költőnk születésének kétszázéves évfordulójára emlékezünk, és bár közvetlenül nem, csak kortársainak memoárjaiból, történelmi feljegyzésekből és a nemzeti kollektív emlékek nyomán ismerjük őt. A kiírt pályázat motivációt kínált arra, hogy a képzőművészeten keresztül felfedezzük a valóban velünk élő Petőfi-képet.

A tárlatnak most a Flesch Központ ad otthont. A kiállítást Tolnay Imre képzőművész, egyetemi tanár ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Közreműködött Alasztics Balázs szaxofonon és Major Tamás verssel.

A június 25-ig látogatható kiállításon Budaházi Tibor, Csörgő Tamás, Drozsnyik István, Farkas Krisztina, Felházi Ágnes, Garay Nagy Norbert, Gáti György, Ghyczy György, Gyémánt László, Hegedűs 2 László, Henn László András, Hermann Zsófia, Kádár Katalin, Káldor Katalin, Kiss Katalin, Marsai Ágnes, Mikáczó Alexandra, Péterfia Gyula, Révész Ákos, Ronga Eszter, Rósa Márta, Szabó Katalin, Szabó Melinda Diána, Szarka Hajnalka, Széchy Beáta, Sziráki Katalin, Toró József, Tóth Pitya István, Tuzson-Berczeli Péter, Városi Gabriella, Veress Zénó, Wrobel Péter munkái láthatóak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában