Petőfi stílusparódiája vígoperaként

2023.06.30. 20:59

A helység kalapácsa - Főpróba az új színházi évad előadásából Győrben - fotók

Áprilisban hirdette ki a Győri Nemzeti Színház a 2023/2024-es évadát. A teátrum csillárszintjén mutatták be a színes, változatos repertoárt, melyben nagy hangsúlyt kapnak a zenés, vidám darabok.

Simon Roberta

Fotó: Nagy Gábor

Szeptembertől elkezdődő bérletes előadások sorában elsőként a sokak által ismert Petőfi darabot, A helység kalapácsát mutatják be, méghozzá vígopera műfajban Molnár Leventével, Liszt Ferenc- és Érdemes Művész díjas operaénekessel az élen, Zakariás Zalán rendezésében, Silló István vezénylésével. A librettó szövegét Bereczki Ágota írta, míg a zenei világot Kovács Adrián álmodta meg. Az előadás látványvilága Cs. Kiss Zsuzsanna és Csíki Csaba tervei nyomán készült.

A szeptember 15-én debütáló új opera előadás sajtónyilvános házi főpróbáját pénteken tartották a Győri Nemzeti Színházban. Ezt megelőzően tartottak sajtótájékoztatót az ősbemutató és próbafolyamatok kapcsán a pódiumszínpadon.

- Kettős születést ünneplünk, hiszen nem csak egy előadás, de egy új opera is született. Másfél éves tervezés és alkotómunka van mögöttünk, büszkék vagyunk rá, hogy sikerült egy olyan vígjátékot csinálni, amibe belecsempésztük az élet komikumát és a drámát is egyaránt

 - mondta Bocskor-Salló Lóránt, a produkció művészeti vezetője és a Coopera ügyvezető igazgatója.

- Olyan ősbemutatóra készülünk, amit rég nem láthattak idehaza. A reformkor óta nem született ilyen népopera - emelte ki Bocskor-Salló Lóránt.
Hozzátette: egy ilyen új alkotás, amely a mindenkinek tükröt tartó humort oly mesterien kezeli, mint Petőfi, minden korosztály számára elérhető és befogadható lehet. Külön köszönettel tartozunk Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának, aki már az alapötlet megszületésétől kezdve különös figyelemmel kísérte a mű alakulását.

Dr. Bakos-Kiss Gábor, győri színidirektor, aki Vándor szerepében tűnik fel majd kettős szereposztásban Haja Zsolttal a színen, a koprodukció öröméről beszélt. - Jó úton járunk a vidék legnagyobb színházaként, afelé, hogy minden műfajban érvényesülni tudjunk - tette hozzá. 

- A helység kalapácsa produkcióval valósult meg a győri színház és a Coopera eddigi legkomolyabb, többszintű együttműködése. A díszletet és a jelmezeket színházunk gyártotta, és természetesen az előadás fontos közreműködői zenekarunk és énekkarunk. Külön szép egybeesés, hogy a Coopera Cs. Kiss Zsuzsanna jelmeztervezőt és Csíki Csaba képzőművészt, díszlettervezőt kérték fel a közös munkára, akik színházunk munkatársai - hangsúlyozta a győri színházigazgató.

Silló István zeneigazgató az új operamű jelentőségéről beszélt: 

Ősbemutatón közreműködni igazi kincs napjainkban, és külön ritkaság, ha az opera műfajában tehetjük mindezt. Ebben az érzésben megerősít, hogy ma már tudom, egy kiváló mű született, és biztos vagyok benne – legyen majd bármilyen is a fogadtatása elsőre –, hogy hosszú és meghatározó élete lesz a darabnak a következő évtizedek operatörténelme során - fejtette ki Silló István.

Azt is bevallotta kezdetben kétkedve fogadta a modern opera ötletét, de Kovács Adrián zeneszerző személye azonban megnyugtatta, hogy komoly zenei világot kap az előadás. - Itt egy mű született, a szó legnemesebb értelmében - hangsúlyozta.

Silló István elmondta, hogy tapasztalt zenei szakértők, muzsikusi és énekkari teljesítmény kellett, mivel bonyolult zenekari anyagot állít színpadra a vígopera. Fárasztó próbákon vannak túl, de úgy érzi remek munkát végeztek. Reméli nagy sikere lesz a közönség soraiban is, hiszen véleménye szerint értékes, könnyen fogyasztható és egyedi produkciót állítanak színpadra szeptembertől.

A szervezők szándéka az volt, hogy egy fiatal, a ma emberéhez szóló alkotócsapat munkájából szülessen meg a Petőfi-mű, amely különös, ironikus és parodisztikus hangvételéből táplálkozó komolyzenei, összművészeti produkció.

Kovács Adrián zeneszerző örömét fejezte ki, hogy megzenésíthette a művet, főleg, hogy Bereczki Ágota kiváló librettóját. -Azt hiszem, hogy A helység kalapácsa című vígoperának most van itt az ideje, jókor, jó helyen mutatkozik be - fogalmazott.

Elárulta, hogy a próbafolyamat számára rég nem tapasztalt módon folyt, magas szakmai színvonalon, mégis baráti és közvetlen környezetben. - Rengeteg új “nagy találkozás” volt, örömteli ismeretségeket kötöttem, és voltak ezeréves barátok különböző helyekről. Elképesztő énekesi csapat jött össze, Zakariás Zalán rendezővel a próbák során is alakítottunk a darabon, hogy minél jobban a szereplőkre illesszük a művet - fejtette ki Kovács Adrián - Élmény volt az együttműködés a két karmesterrel: Silló István gyerekkori példaképem, az első karmesteri élményeim köthetőek a személyéhez. Gyakran utánoztam fiatalon. Mester Dávid pedig az első művemtől kezdve, a diplomamunkám óta állandó alkotótársam. Életem egyik legkellemesebb zenekari találkozása a Győri Nemzeti Színház zenekara - emelte ki a zeneszerző, aki korábban musicaleket írt. Ez az opera egy újdonság, más stílus számára és egyben a tizedik bemutatott műve lesz.

Bereczki Ágota a darab szövegírója úgy fogalmazott, hogy Petőfi Sándor korszakos alkotása első sorban stílusparódia. - Szigorú formai keret határolja, amely egyben elsőszámú forrása a humor megszületésének is. A célom az volt, hogy “életet leheljek” a karikaturisztikus karakterekbe. Azt szerettem volna, hogy a mű alapján készülő operában egy olyan világ szülessen meg, amihez kapcsolódni tudunk, aminek lakói emberek. Emberek gondolatokkal, problémákkal, örömökkel. Emberek, akikre ráismerünk, akik közöttünk élnek – mondta el a szövegíró.

Zakariás Zalán rendező izgalmas kihívásnak élte meg az alkotófolyamatot. - A Petőfi emlékév kapcsán, a kulturális életben, számtalan feldolgozásban szembejött velünk ez a szöveg. Azt gondolom, mi egy teljesen más vállalkozásba fogtunk bele: vígopera egy eposzparódiából. Az opera rétegműfajnak számít, mi viszont azt szeretnénk, hogy az előadásunk által azok is beleszeressenek ebbe a műfajba, akik ezelőtt nem voltak a rajongói. Egy opera-előadás létrehozása rendezőként sem könnyű feladat, összehangolni a munkát a több szereposztásban dolgozó szólistákkal, az énekkarral, a zenekarral és mindenkivel, aki elengedhetetlen az alkotási folyamathoz, mégis rendkívül hálás, ha a végeredmény olyan, amilyet megálmodtunk - fejtette ki a rendező.

Zakariás Zalán szerint kiváltságos helyzet az övüké, mint mondta rendezőként is ritkán adatik meg számára az a lehetőség, hogy bármin alakíthat egy darab kitalálásától a megvalósításáig. - A feladatom az volt, hogy az elemeket összetéve előadássá kovácsoljam A helység kalapácsát - mondta. Véleménye szerint így átütő alkotás született, amely mindenki számára maradandó élményt ad.

A vígopera ősbemutatójára szeptember 15-én kerül sor a Győri Nemzeti Színházban, ahol további 11 alkalommal láthatja majd még a közönség a darabot. A 2023/2024-es évadban a hamarosan újranyíló Csokonai Színház színpadára tavasszal érkezik majd a produkció, 8 előadással. A budapesti közönség számára a Coopera 2023 novemberében tervez díszelőadást, amelynek helyszínét a Nemzeti Színház adja majd.

A Coopera és a Győri Nemzeti Színház új koprodukciójának megszületését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta a Petőfi 200 emlékévkapcsán. 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában