Kihívás diákoknak is

2023.05.08. 22:12

Ritka, ikonikus halak megmentésén dolgoznak Mosonmagyaróváron - fotók

A Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnáziumban lassan 10 éve működő KLG Goodeid Projekt a közelmúltban 10 példánnyal gazdagodott a pompás ezüstpontyocska névre hallgató mexikói halfajból, mely sokáig a „világ legritkább hala” titulus birtokosa volt.

Mészely Réka

Gyöngyi Ádám a pompás ezüstpontyocskákat gondozza. A diákok ezt a munkát nagy kihívásnak, felelősségteli feladatnak érzik. Fotó: M. R.

  • A szenzációszámba menő állatok érkezése kapcsán Liziczai Márk projektvezetővel beszélgettünk.

– Az Allodontichthys polylepis története meglehetősen viszontagságos. Mexikói lelőhelyét, a Río de las Bolas medencéjét nagymértékben veszélyezteti a környezetszennyezés, élőhelyeinek felszámolása és az idegenhonos ragadozók betelepítése is. Olyannyira, hogy a kétezres évek elejére már vadon kihalt fajként tartottuk számon, és akváriumokban is kifejezetten ritkának számított: 2011-ben egy tenyésztőnél volt jelen. Az utolsó 8 példány, melyből 3 betegségben elhullott, ekkor került a bécsi Haus des Meeresbe, ahol szó szerint a kihalás küszöbéről sikerült visszahozni a fajt. Évekbe telt, mire az állomány stabilizálódni kezdett, 2014-ben szigorú, törzs­könyveztetett projekt indult e faj megóvására.

 

Később, 2016-ban Michael Köck újra felfedezte a pompás ezüstpontyocskát eredeti élőhelyén, így a vadon kihalt státuszt súlyosan veszélyeztetettre módosították. Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy azóta senki nem látta ismét vadon, így nem zárható ki a kihalása. S bár emiatt ma valószínűleg nem nevezhető a világ legritkább halának, az bizonyos, hogy az élmezőnyben találjuk, a legkritikusabban veszélyeztetett fajok között – tudtuk meg Liziczai Márktól.

Jelenleg az akváriumi egyedszám 782 példányt számlál, melyből öt pár érkezett a napokban a mosonmagyaróvári Kossuth-gimnáziumba. Szigorú biztonsági előírások mellett – egyesével, tiszta oxigéngázzal csomagolva – szállították a halakat, amelyek 150 literes, élőhelyükhöz hasonlóan berendezett akváriumba kerültek.

 

– Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy az elmúlt évek munkájának elismeréseként a természetvédelem egy ilyen ikonikus fajának megmentésében vehetünk részt – fogalmazott a gimnázium tanára.

Akárcsak a többi veszélyeztetett halat, az Allodontichthys polylepiseket is diákok gondozzák a Kossuth-gimiben. A halak gondozói – Gyöngyi Ádám és Kerényi Szabolcs, 10. BC osztályos tanulók – nagy kihívásnak, felelősségteli feladatnak érzik, hogy ilyen különleges állatokról gondoskodhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában