Kerékpáros ünnep

2023.05.24. 12:30

Nyeregbe pattantak a győriek, rekord résztvevő volt a bringás reggelin - fotók, videó

Friss kávéillat szállt reggel a Duna kapu téren, a kis kemencében vidáman pattogott a tűz, sültek a langallók, melyekre friss fehér tejföl, sok sajt hagyma és pirított bacon került. Igazi kerékpáros ünnep lett a győri bringás reggeli.

Dániel Viktória

Fotó: Csapó Balázs

Rekordot döntött a résztvevő kerékpárosok száma. Már reggel fél hattól érkeztek két keréken, a városban már hagyományosnak számító bringás reggelire. Idén a Pedró pékség helyben sült langallóval várta az érkezőket, de volt lekváros kenyér, alma és müzli szelet is. A Pannon-Víz jóvoltából kulacsba friss vizet vételezhettek, aki pedig a reggeli kávéra esküszik, rendőr kézből kaphatta meg a napindító italát. Ugyanis a vármegyei rendőr-főkapitányság munkatársai is csatlakoztak a rendezvényhez, csakúgy, mint a Gézengúz Alapítvány, valamint az OTP Pénzügyi Ponttal és jó tanácsokkal érkezett a helyszínre.

Sokaknak az első volt

– Tömböly Tamással egyeztettünk egy másik közös program kapcsán és akkor jött az ötlet, hogy mi is csatlakozhatnánk – mondta el Majorné Bajnok Eszter rendőrszázados, miközben felváltva főzte a rövid és hosszú kávékat az érkező bringásoknak. – Ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy kapcsolatot építsünk ki az emberekkel. Szívesen adunk tanácsokat ahhoz is, mire figyeljenek a kerékpár lezárásánál, vagy a közlekedés során.

Kas Tünde, Nagy Dorka és Kiss Orsolya inkább túrázni szokott kerékpárral, de a mai nap kedvéért ketten hét közben is nyeregbe pattantak, Nagy Dorka pedig görkorcsolyával gurult be az eseményre.

– Nagyon jó a hangulat, nem is gondoltuk, hogy ennyi kerékpáros van Győrben. A következő reggelire is szeretnénk eljönni.

A hölgyek azt is hozzátették, a napi bringahasználattal kapcsolatban, az a legnagyobb visszatartó erő, hogy túl nehéz az iskolatáska, nem kényelmes vele tekerni.

Pap-Pozsgai Vivien is első alkalommal vett részt a programon.

– A közösségi oldalon olvastam, az eseményről. Mivel csak két utcával arrébb kellett így jönnöm, mint általában szoktam, ezért még nagy kerülőt sem jelent. Egy nagyon jó program és egy nagyon jó kezdeményezés is egyben szerintem. Az esős napok kivételével én is minden nap kerékpárral járok, körülbelül két és fél kilométer.

Kávé rendőrkézből

A finom reggeli és az élőzene, hamar jó hangulatot teremtett, a legtöbben leültek beszélgetni és élvezni a reggeli napfényt.

– Nagy öröm látni, hogy az emberek nem rohannak, hanem rászánják az időt. Sok éve dolgozunk az eseményen és úgy látszik beérik a munka gyümölcse. Körülbelül ezer résztvevőt vártunk a mai napra, családok jöttek gyerekekkel, sőt iskolai osztályok is érkeztek – mondta el Tömböly Tamás, a reggelit szervező Magyar Kerékpáros Klub Győri Szervezetének vezetője, aki azt is hozzátette felmérések szerint Győrben körülbelül 30-35 ezer kerékpáros van. Van hova fejlődni, de alapvetően jól kerékpározható a város. Sokan még mindig az időjárás függvényében tekernek, de egyre többen vannak, az olyan mindennapi bringások, akik munkába vagy iskolába járáshoz használják a kerékpárt, ők már nem riadnak vissza a rossz időtől sem.

Fékekre figyelj!

A Decathlon munkatársai pedig ingyenes gyors átvizsgálásra várták a bringásokat.

– A legtöbb kerékpárnál a tisztítás és a kenés marad el. Valamint a fékek állapota is gyakran hagy kívánni valót maga után. Harmadik leggyakoribb hiba pedig fej-fej mellett a váltók és a gumik karbantartása –mondat el Saru Barnabás kerékpérszakértő. – A legtöbb ilyen kerékpár amit látok olyan állapotban van, hogy lehet még lehet velük menni, de a legkisebb változás már ahhoz vezethet, hogy nem fog a fék vagy épp ellenkezőleg blokkol. Ezért érdemes félévente legalább átnézetni a bringákat.

Akrobaták két keréken

A nap sztárja Balogh Vivien és Sugta Julianna országos bajnok és világbajnoki hetedik helyezett kerékpáros akrobaták voltak, akik elképesztő mutatványokkal kápráztatták el a közönséget.

– A bemutatókon általában alap és középkategóriás elemeket vegyítünk. A kihívás az volt, hogy a tér kicsit lejt, valamint a reggeli napfény is többször pont a szemünkbe tűzött. Reméljük a jövőben is visszatérhetünk még a városba bemutatózni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában